Борги за газ пропонують списати: так можна зберегти 100 тис. робочих місць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги за газ пропонують списати: так можна зберегти 100 тис. робочих місць

Енергетика
2573
Системне та виважене рішення боргової кризи, запропоноване у законопроекті №3800-1, дозволить фінансово оздоровити сотні підприємств теплокомуненерго державної та комунальної власності та зберегти близько 100 тисяч робочих місць. Про це повідомили у Федерації роботодавців України.
Організація разом із Асоціаціями міст України, Укртеплокомуненерго та УкрТЕЦ пропонують на початку вересня провести громадські слухання законопроекту №3800-1 та прискорити його винесення на затвердження Верховною Радою.
Там підкреслюють, що станом на 1 серпня 2020 року взаємні неплатежі за газ між усіма учасниками ринку газу перевищили 114 млрд грн. Більше половини з них припадає на підприємства теплокомуненерго державної та комунальної власності.
Масштабна боргова криза спровокована дискримінаційними регуляторними рішеннями органів державної влади, прийнятими протягом останніх п’яти років.
“Зараз ситуація ускладнилася тим, що кошти, отримані від населення за надані послуги, тут же списують на погашення боргів за газ. У той час як тарифи на тепло нижче собівартості, тому коштів не вистачає на ремонти, необхідні перед опалювальним періодом. І в цей же час Нафтогаз виставляє пені і штрафи за минулі борги – але нам заборонено застосовувати такі санкції до неплатників”, – сказав глава профільної асоціації.
На думку учасників круглого столу, штучно створена заборгованість за газ може дестабілізувати роботу теплокомуненерго та ринку газу як в разі зростання цін на газ, який очікується з початком опалювального періоду, так і в разі погіршення ситуації з епідемією COVID19. Вони відзначили, що не можна виставляти такі борги за газ для погашення за рахунок звичайних споживачів.
“Українці не повинні платити зі своєї кишені за прорахунки і помилки органів влади, через які виникла заборгованість”, – зазначив експерт.
“Є комплексне і прозоре вирішення проблеми, запропоноване авторами законопроекту про списання штучних боргів за газ. Таким чином галузі фінансово оздоровляться, що стане першим кроком до поліпшення їх інвестиційної привабливості та збереженню робочих місць – а тут зайнято 100 тисяч фахівців”, – сказав представник ФРУ.
За матеріалами:
Build Portal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас