У IV кварталі ціна газу перевищить 5 грн, - газзбути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У IV кварталі ціна газу перевищить 5 грн, - газзбути

Енергетика
6055
Ринкова ціна не є низькою ціною, а зростання цін на газ в Європі стимулює і подорожчання газу в Україні.
Про це розповіла в коментарі виданню UBR.ua директор ТОВ “Закарпатгаззбут” Вікторія Томинець.
“Якщо зайти на українську енергетичну біржу і подивитися на цінові котирування на ринку, – а газ для населення буде купуватися на ринку – середньозважена ціна в червні була 3,692 грн за 1 куб м, в липні – 4 162 грн, в серпні – 4 462 грн. І потрібно буде пояснювати населенню, чому вчора була ціна 2780, а сьогодні вона у нас більше ніж 4,5 тис., що більше майже на 50%”, – сказала Томинець.
В умовах карантину, вважає голова газзбуту, скасування ПСО – передчасний зіхід, ситуація в Україні відрізняється від європейської, у нас свої індикатори, свої курси валют, а також COVID-19 має тенденцію до зростання.
“Я б зараз хотіла не брати на себе таку відповідальність прогнозування цін в 4 кварталі. Вже сьогодні видно по європейських хабах, що якщо сьогодні контрактувати ціну в 4 кварталі, то ціна вже за 5 грн однозначно. І одна річ продавати газ споживачам, які беруть більше ніж 1 млн куб м на місяць, інша річ – продавати його населенню, яке бере 5-15 куб м в літній період. Ціни не співмірні”, – додала Томинець.

Довідка Finance.ua:

  • З 1 серпня 2020 року завершив дію режим покладання спеціальних обов’язківна ринку природного газу (ПСО). Ціни на газ для своїх побутових і непобутових клієнтів кожен постачальник визначає самостійно.
  • Це означає, що в Україні почав працювати ринок газу для населення, і українці самі можуть вільно змінювати газового постачальника.
  • Група Нафтогаз розширює свої позиції з продажу природного газу для населення у зв’язку із завершенням дії режиму покладання спеціальних обов’язків на ринку природного газу (ПСО).
Читайте важливі поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас