НБУ роз'яснив порядок фінмоніторингу для фінустанов — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ роз'яснив порядок фінмоніторингу для фінустанов

Казна та Політика
956
Представники Національного банку України надали учасникам небанківського фінансового ринку роз’яснення щодо здійснення ними фінансового моніторингу. Вимоги відповідних нормативно-правових актів набули чинності 30 липня 2020 року.
Про це повідомляє пресслужба НБУ.
Як зазначаються в повідомленні, окремі вимоги для небанківських фінансових установ будуть спрощені, порівняно з аналогічними вимогами для банків.
Наприклад, щодо системи автоматизації (обов’язкова тільки для тих, хто здійснює переказ коштів) та автоматизованого ведення анкет клієнтів – можна буде використовувати будь-який електронний формат, більш того, вона не є обов’язковою для всіх категорій клієнтів.
Фахівці НБУ відповідали на питання представників небанківського фінансового ринку, які стосуються діяльності компаній, наприклад:
Хто повинен звітувати про операції по внесенню готівки (сплати страхових платежів):
  • той суб’єкт фінансового моніторингу, через касу якого здійснювалось внесення готівки: якщо через касу банку – то банк, якщо через касу фінансової компанії – то фінансова компанія.
Чи є перелік фінансових операцій з переказу коштів за кордон, про які потрібно звітувати відповідно до вимог, і чи підпадають під цей перелік операції з перестрахування:
  • під звітування підпадають всі без виключення операції з переказу коштів за кордон, у тому числі операції перестрахування на суму, що дорівнює чи перевищує 400 тис. грн (еквівалент в іноземній валюті).
Чи може установа сама визначити перелік внутрішніх документів з протидії відмиванню грошей:
  • фінансова установа може сама визначити кількість, формат та структуру відповідних внутрішніх документів.
В який термін має бути встановлений ризик-профіль фінансової установи:
  • враховуючи, що суб’єкти первинного фінансового моніторингу повинні привести у відповідність свої внутрішні документи до 30 жовтня 2020 року, НБУ рекомендує здійснити оцінку ризик-профілю не пізніше кінця 1 кварталу 2021 року.

Довідка Finance.ua:

  • 28 квітня 2020 року набув чинності Закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів”.
  • Зокрема, закон встановлює нові правила надання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичних осіб.
  • Національний банк затвердив та оприлюднив положення про здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас