Пенсії зростуть удвічі - якою буде пенсійна реформа, - Мінсоцполітики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії зростуть удвічі - якою буде пенсійна реформа, - Мінсоцполітики

Казна та Політика
6601
Міністр соцполітики Марина Лазебна вважає, що існуюча пенсійна система несправедлива до більшої частини пенсіонерів, тому вона потребує системного реформування.
Про основні напрямки змін вона розповіла в інтерв’ю Фокусу.
В Україні повинен залишитися солідарний рівень пенсійної системи (зараз вся система така. – Ред.). Але в нинішніх умовах він не може забезпечити гідний рівень життя в старості, тому солідарний рівень потрібно доповнити накопичувальним.
При цьому хочуть упорядкувати солідарну систему, впровадити єдині прозорі правила індексації пенсій, зменшити розрив між мінімальною та максимальною пенсіями, збільшити розміри пенсій.
Законодавство України ще з 2004 року передбачає створення другого рівня пенсійної системи – загальнообов’язкового накопичувального. Для його запуску Верховна Рада повинна розглянути проект закону №2683, поданий наприкінці 2019-го. Він впроваджує накопичувальну систему з 2021 року, але перші два роки пропонується виділити на створення необхідних інститутів: пенсійного казначейства, центрального адміністратора пенсійної системи другого рівня.
Однак Лазебна вважає, що нові інститути створювати не потрібно. Їх цілком можуть замінити наявні. “Якщо позиція міністерства знайде підтримку, то в 2021 році виділимо півроку на підготовку, а з 1 липня 2021-го запустимо другий рівень системи”. – сказала вона.
Зараз обговорюється варіант, при якому за рахунок зменшення податку на доходи фізосіб до накопичувальної системи будуть відраховуватися 2% самим працівником, і ще 2% за рахунок ЄСВ буде відраховувати роботодавець. Міністерство фінансів має порахувати, чи є компенсатори, які покриють недонадходження до солідарної пенсійної системи при такій схемі.
Лазебна вважає, що одночасна робота солідарної та накопичувальної систем дозволить людям отримувати пенсії на рівні не нижче 40% своєї офіційної заробітної плати. А без впровадження накопичувальних компонентів солідарна система забезпечить отримання лише 18% зарплати. Тобто середня пенсія може зрости більш ніж удвічі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас