"НБУ залишився незалежним": Данилишин назвав нові завдання НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"НБУ залишився незалежним": Данилишин назвав нові завдання НБУ

Казна та Політика
1929
Після звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ 3 липня Нацбанк залишився незалежним. Про це заявив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.
“І на незалежність НБУ ніхто не зазіхав. Відбулося два засідання Ради НБУ, яка розглянула низку актуальних питань діяльності центрального банку та оцінок дій правління. Правління виконувало свої законодавчо визначені функції. Тільки Рада НБУ може визначати основи грошово-кредитної політики і більше ніхто. Це її конституційна місія. І всякі розмови про посягання на незалежність – це тільки прагнення відвернути громадську думку від політики, яка проводилася в період 2014-2020 років, і проблем, що накопичилися перед як національним господарством, так і банківською системою за останні роки”, – написав Данилишин на своїй сторінці у Facebook.
Він уточнив, що 10 липня Рада НБУ почала підготовку основних принципів грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу.
“На мою думку, Національним банком буде продовжена реалізація політики гнучкого інфляційного таргетування, спрямована на досягнення і підтримку цінової стабільності в Україні. Разом з тим, буде посилено збалансованість цілей Національного банку та приділено більше уваги сприянню сталому економічному зростанню, що необхідно як на етапі виходу економіки з кризи, так і в період посткризового відновлення економічної активності. Про необхідність забезпечення такого балансу свідчить динаміка інфляційних процесів в Україні”, – додав Данилишин.
Він пояснив, що річна інфляція в червні склала 2,4%, тобто залишилася помітно нижчою від цільового значення (5% +/- 1 п.п.).
“Як показує сучасна практика діяльності багатьох центральних банків країн ЄС, в тому числі найближчих до України країн – Польщі, Угорщини – гнучкість режиму інфляційного таргетування дозволяє центральному банку застосовувати широкий інструментарій монетарної політики, включаючи операції з державними цінними паперами, з метою не тільки досягнення інфляційної мети, а й ефективної підтримки реального сектору економіки та антикризових заходів уряду”, – резюмував Данилишин.

Довідка Finance.ua:

  • Голова Нацбанку України Яків Смолій 1 липня написав заяву про звільнення і подав її Президенту України Володимиру Зеленському.
  • Смолій пояснив своє рішення систематичним політичним тиском. Правління Нацбанку при цьому закликало президента України, Уряд і народних депутатів дати можливість банку виконувати свої функції.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас