Нові правила оцінки житла: ризики нової системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові правила оцінки житла: ризики нової системи

Нерухомість
18209
В Україні набрали чинності нові правила оцінки нерухомості. Про це пише budport.com.
1 липня мала запрацювати оцінка майна без необхідності залучення оцінювача.
Кожен власник майна повинен був отримати можливість в режимі онлайн сформувати довідку про оцінку, яку прийняв нотаріус при продажу нерухомого майна. І все це повинно бути в автоматичному режимі.
Однак, коли призначений термін насав, Фонд держмайна України (ФДМУ) повідомив, що відповідний електронний модуль не буде запущений в зв’язку з відсутністю фінансування.
Тут потрібно взяти до уваги, що тим же законом №354 з 1 липня 2020 року було ліквідовано “авторизовані електронні майданчики”, які використовувалися з середини 2018 року, і були фактично посередниками, які заробляли на кожній оцінці від 1 000 до 1 860 грн.
А значить, вартість оцінки майна з початку цього року знову стала ринковою (істотно знизилася в порівнянні з 2019 роком).
Приклад. Для порівняння, ще в грудні 2019-го оцінка обходилася українцям приблизно в 2300-2500 грн. Зараз же, наприклад, в Києві – близько 500 грн.
Так чи інакше, на сьогодні в сфері оцінки поки що все залишається по-старому, незважаючи на те, що законодавство змінилося: для отримання звіту необхідно звертатися до оцінювача.
За прогнозами експертів, незважаючи на те, що за 7 місяців модуль не був запущений, і невідомо, чи розроблені необхідні підзаконні акти, а також з огляду на боротьбу з пандемією, чекати запуску автоматичної оцінки раніше осені не варто.
Питання до майбутньої оцінки. Питання оцінки майна довгий час було вкрай заполітизоване і корумповане, кажуть експерти.
Непоодинокими були випадки оцінки ліквідних промислових об’єктів, хороших земельних ділянок та іншого мало не по 1 грн, якщо говорити прямо – за дуже заниженою ціною під конкретного покупця. Це вкрай зручно в разі, коли мова йде, скажімо, про приватизацію держмайна.
З одного боку, дуже зручний, здавалося б, правильний крок, який, по-перше, прибирає нечесних на руку хапуг, якщо такі були задіяні в схемі оцінки раніше, а з іншої – дуже спрощує життя власникам майна та покупцям.
Фактично без чужої допомоги можна буде згенерувати довідку про ринкову вартість об’єкта, яка буде дійсна протягом 30 днів.
Але разом з цим, кажуть експерти, до моменту запуску залишається кілька дуже важливих, принципових питань про механізм роботи нової системи.
Не всі знають, як правильно перевірити комунікації або оцінити стан зовнішніх і внутрішніх стін, а також інші технічні нюанси, заховані за марафет.
Більше того, в умовах жорсткого і хаотичного ринку, коли про розсудливість ціноутворення на вторинному ринку мова практично не йде (всі намагаються продати подорожче), вивчити реальне співвідношення ціна/якість зі схожими об’єктами вкрай складно – банально складно виокремити ці альтернативні варіанти.
Маніпуляції з оцінкою. Є побоювання, що ринкова вартість буде вищою або нижчою від реальної, або обумовленої сторонами. Доведеться або усно або письмово домовлятися (краще залучати нотаріуса і візувати обом сторонам).

Іпотека на житло в Україні

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас