ВР пропонують запровадити єдиний механізм реструктуризації боргів за комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР пропонують запровадити єдиний механізм реструктуризації боргів за комуналку

Особисті фінанси
1662
В Україні хочуть запровадити єдиний механізм реструктуризації боргів за житлово-комунальні послуги.
Про це свідчить зареєстрований у Верховній Раді законопроект №3767.
Проблема. У законопроєкті зазначається, що реструктуризація з 2003 року була переведена в договірні відносини між постачальником та користувачем послуг. Однак часто громадяни не можуть реструктуризувати борги через відсутність граничної суми щомісячних платежів: інколи пропонують договори із “невиконуваними” графіками погашення – 70%, 90% та навіть більше 100% від середньомісячного доходу домогосподарства.
“За таких умов громадянин не в змозі сплачувати поточні платежі, не має можливості отримати субсидію, оскільки ці питання є взаємопов’язаними. Як результат – житлово-комунальні підприємства та постачальники послуг несуть збитки, громадяни не можуть налагодити життя у скрутних умовах”, – йдеться у документі.
Що пропонують:
  • для реструктуризації заборгованості громадяни мають укладати з підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення заборгованості;
  • розмір щомісячного платежу реструктурованої заборгованості має складати 15% середньомісячного сукупного доходу домогосподарства;
  • формула, за якою розраховується графік погашення заборгованості та розмір щомісячного платежу:
ВР пропонують запровадити єдиний механізм реструктуризації боргів за комуналку
  • на громадян, які уклали договір про реструктуризацію, поширюється діючий порядок нарахування субсидій на оплату ЖКП для оплати поточних платежів.
Пеню за несвоєчасну оплату комуналки пропонують нараховувати за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. Норма не поширюється на громадян, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості та вчасно здійснюють її погашення і оплату поточних платежів.
Заборгованість з громадян, які не уклали договір про реструктуризацію і не сплачують поточних платежів, стягують ЖК підприємства за рішенням суду.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 1 травня 2020 року загальна заборгованість за комунальні послуги в Україні перевищила 63 млрд грн.
  • Нещодавно у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким користувач із боргами зобов’язаний з 1 жовтня 2020 року підписати договір із постачальником послуг на реструктуризацію, тобто відстрочку.
  • У Мінрегіоні роз’яснили основні положення законопроєкту щодо реструктуризації боргів споживачів за ЖКП та розвіяли основні міфи.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас