Мінрегіон спростував міфи про законопроєкт щодо реструктуризації боргів за комуналку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінрегіон спростував міфи про законопроєкт щодо реструктуризації боргів за комуналку

Особисті фінанси
1106
У Мінрегіоні роз’яснили основні положення законопроєкту щодо реструктуризації боргів споживачів за ЖКП та розвіяли основні міфи.
Про це повідомляє пресслужба відомства.
“Нещодавно у ВРУ народними депутатами було зареєстровано проект ЗУ “Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг“, який викликав чималий інтерес у спільноти”, — зазначають у міністерстві.
У Мінрегіоні вказали, що борги створюють нерівні умови для учасників ринку житлово-комунальних послуг та підвищують соціальну напругу в суспільстві.
Мінрегіон спростував міфи про законопроєкт щодо реструктуризації боргів за комуналку
Обмеження для боржників:
  • пропонують запровадити тимчасові обмеження до боржників з оплати комуналки: за рішенням суду може бути обмежено право виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, полювання;
  • у разі неукладання договору реструктуризації та несплати поточних платежів, заборгованість, що утворилася станом на 1 жовтня 2020, стягується за рішенням суду.

Як заощадити на комуналці 💡

“Зокрема, міф, що за борги забиратимуть квартиру… Другий популярний міф — обов’язково забиратимуть 50% заробітної плати. За рішенням суду може бути утримано 50%, але до суду можна і не доходити, а обмежитися договором реструктуризації. Третій міф — у першу чергу постраждають малозабезпечені верстви населення. Не постраждають. Малозабезпечені верстви населення користуються субсидією”, — пояснили в Мінрегіоні.

Довідка Finance.ua:

  • Йдеться про законопроєкт №3613, авторами якого є нардепи із фракції “Слуга народу” – Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх.
  • Згідно із документом, пропонувалося встановити додаткові штрафи за борги по комуналці (зараз, згідно із законом про житлово-комунальні послуги, є тільки невелика пеня).
  • Розміри штрафів пропонували такі: якщо борг більше року – штраф у розмірі 20%, якщо борг від двох років – штраф в 30%, борг від трьох років і більше – штраф в 50%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас