За борги з комуналки пропонують арештовувати частину зарплати і забирати майно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За борги з комуналки пропонують арештовувати частину зарплати і забирати майно

Особисті фінанси
4456
В Україні за борги з комуналки пропонують арештовувати частину зарплати і забирати майно. Відповідне нововведення передбачено законопроєктом №3613. Автори документа – “слуги народу” Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх.
Що пропонують. За борги зможуть забирати майно. У новому законопроєкті пропонують дозволити судам стягувати будь-яке майно боржника, якщо розмір боргу перевищує встановлену “норму”. Її своєю постановою має затвердити Кабмін.
Як розповідає юрист Олександр Плахотник, зараз, щоб стягнути в рахунок боргу квартиру, розмір боргу повинен становити мінімум 20 мінімалок (94,4 тис. грн). За новим законом цю норму можуть переглянути в будь-яку зі сторін.
“Мені здається, зараз законодавство занадто м’яке. У меморандумі з МВФ ми взяли на себе зобов’язання вдосконалити систему стягнення боргів. Ніде в світі неможливо, щоб людина користувалася опаленням, але взагалі за нього не платила”, – розповідає Плахотник.
За борги можуть забрати частину зарплати і накласти штраф. Зараз за рішенням виконавця в українців можуть забрати в рахунок боргу частину зарплати, а якщо новий документ підтримає парламент, то арештовувати дохід зможуть і за борги по комуналці. З офіційної зарплати можуть забирати 50% в рахунок погашення боргу.
“Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці зі сплати аліментів та перевищення встановленої Кабінетом Міністрів України загальної суми заборгованості з житлово-комунальних послуг”, – йдеться в документі.
Крім того, згідно з документом, додатково за борги по комуналці доведеться платити штрафи (зараз, згідно із законом про житлово-комунальні послуги, є тільки невелика пеня).
  • якщо борг більше року – штраф у розмірі 20%;
  • якщо борг від двох років – штраф в 30%;
  • борг від трьох років і більше – штраф в 50%.
Наприклад, якщо ви три місяці поспіль не платите за комуналку і відмовляєтеся підписувати договір реструктуризації, будьте готові, що у вас можуть арештувати частину зарплати, забрати житло в рахунок боргу.
Нововведення набудуть чинності (якщо їх підтримають парламентарі) вже з 1 жовтня. З цього числа будь-який борг підлягає реструктуризації. Простіше кажучи, з комунальним підприємством доведеться домовлятися, як довго і якими частинами повертати гроші.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас