Економіст назвав негативні наслідки другого рівня пенсійної системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст назвав негативні наслідки другого рівня пенсійної системи

Особисті фінанси
940
Українці повинні розуміти, що за впровадження 2 рівня накопичувальної пенсійної системи повинні будуть заплатити вони самі, причому гарантії отримати накопичені кошти назад, через десятки років, немає.
Про це попереджає виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін.
Відповідно до законопроекту, говорить експерт, кожен працівник буде додатково платити від 2 до 7% власної заробітної плати. Одночасно, збільшується фіскальне навантаження на підприємства. А вони, відповідно, будуть намагатися перекласти її на співробітників. При цьому управляти коштами повинні невідомі комерційні структури – фонди, а держава, яка змусила людей заплатити (обов’язкові відрахування), ніякої відповідальності за них не несе.
“Маючи нещодавній досвід банкрутств більше сотні комерційних банків, які перебували під жорстким контролем НБУ, чи можемо ми довіряти свої кошти новим, абсолютно незрозумілим структурам?”, – задається питанням економіст.
Окремо він звертає увагу на поточну ситуацію в Україні та світі. Адже за прогнозами падіння ВВП країни у 2020 році становитиме від 4 до 7%. У такій ситуації подібні проекти починати не варто, переконаний Олег Пендзін, адже їх наслідком стане додаткове зменшення доходів громадян і падіння конкурентоспроможності вітчизняних підприємств.

Довідка Finance.ua:

  • Законопроєкт про другий рівень пенсійної системи вже зареєстрований у Верховній Раді, а про третій – буде поданий до кінця року.
  • Накопичувальний пенсійний рівень має запрацювати 2023 року, за законом. Щоб система запрацювала раніше, це вимагає напруженої роботи виконавчої гілки влади, розповіла в інтерв’ю журналу “Країна” Галина Третьякова, голова комітету соціальної політики та ветеранів Верховної Ради.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас