Ломбарди з 1 липня почнуть обмінювати валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ломбарди з 1 липня почнуть обмінювати валюту

Казна та Політика
720
Стало відомо, за яких умов ломбарди в Україні зможуть обмінювати валюту.
Закон про «спліт» набирає чинності з 1 липня, завдяки якому ломбардам дозволять обмінювати валюту.
Вимоги до мінімального розміру капіталу ломбардів встановлять на рівні 500 тис грн, а ключовою метою буде захист прав осіб, які користуються послугами ломбардів, а також розширення можливостей для таких установ.
Вже з 1 липня, якщо позичальник не може сплатити борг з урахуванням відсотків за користування позикою, то його повна заборгованість перед ломбардом буде погашена за рахунок застави. Тобто, у ломбардів не може бути ніяких додаткових вимог до позичальника.
Також для клієнтів можуть ввести обов’язкове надання ломбардного квитка, в якому будуть викладені умови договору з ломбардом.
Крім цього, НБУ дозволить ломбардам обмінювати валюту і переводити кошти без відкриття рахунків. Але вимога щодо кредитування тільки під заставу майна залишається без змін.
Регулятор новим законом також хоче спростити вимоги до приміщень ломбардів та місць надання послуг, безпеки, звітності та обліку документів.
У пресслужбі Нацбанку додали, що терміни приведення діяльності ломбардів у відповідність з новими вимогами, які вступають в силу з 1 липня, визначаться лише після детального ознайомлення зі станом ринку, з урахуванням об’єктивних термінів і можливостей виконати нові вимоги.

Довідка Finance.ua:

  • 12 вересня 2019 року Рада прийняла закон про «спліт». Тоді за нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент. Нацбанк анонсував серйозні зміни, які повинні наблизити українські фінансові ринки до європейських, зробити їх “прозорими” і захистити права споживачів. Нещодавно НБУ оприлюднив одну за одною шість “білих книг” – для кожного сегменту небанківського ринку, які планується реформувати.
  • Національний банк оприлюднив ключові цілі нового регулювання ринку ломбардів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас