З 1 липня Нацбанк бере ломбарди під своє крило: що про це думає ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З 1 липня Нацбанк бере ломбарди під своє крило: що про це думає ринок

Казна та Політика
2685
Здійснювати державне регулювання та нагляд за діяльністю ломбардів НБУ почне тільки з 1 липня 2020 року, однак актуальні питання ринку і своє бачення майбутнього регулювання він уже виклав у Білій книзі.
Як ринок ломбардів відреагував на можливі нововведення від НБУ і наскільки комунікації між ломбардами і їхнім майбутнім регулятором уже сьогодні налагоджені.
Про те, що рахуватися з думкою учасників ломбардного ринку НБУ намір має, випливає уже із самої Білої книги. Там, зокрема, зазначено: “Національний банк планує провести консультації з Міністерством фінансів України та учасниками ринку щодо того, чи потрібна реєстрація ломбардів як суб’єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням, та подання ними звітності до Міністерства фінансів”.
Така вимога уже існує і є обов’язковою до виконання. Про це в коментарі Delo.ua розповіла виконавчий директор Всеукраїнської асоціації ломбардів (ВАЛ) Юлія Рожкова.
“Це пов’язано з тим, що предметами застави переважно виступають дорогоцінні метали, а Мінфін, який веде вказаний Реєстр, є уповноваженим органом, що здійснює державне регулювання у сфері дорогоцінних металів”, — зазначає вона. У зв’язку з цим саме “перебування” ломбардів у цьому Реєстрі називає логічним.
Тим часом, абсолютно недоцільною називає таку реєстрацію директор з маркетингу мережі ломбардів “Благо” Віталій Соловйов.
“Така реєстрація та подання звітності, на нашу думку, є абсолютно недоцільною та є додатковим тягарем для бізнесу, оскільки персонал витрачає чимало часу на адміністрування даного процесу”, — каже він.
За його словами, весь рух активів, в тому числі дорогоцінних металів відображається в загальній бухгалтерській звітності, яку при необхідності ломбард може надати у визначеному порядку.
Іще одну вимогу НБУ про те, що “кожен ломбард повинен мати затверджені правила захисту персональних даних споживачів”, Юлія Рожкова нововведенням не вважає.
“На сьогоднішній день, на виконання вимог Закону України “Про захист персональних даних”, ломбарди вже мають внутрішні документи, які регламентують порядок обробки, зберігання та захисту персональних даних. Тому вказана вимога для ломбардів не є нововведенням”, — каже вона.
“На виконання вимог законодавства в ломбардах Скарбниця затверджено Положення про порядок обробки та захисту персональних даних працівників та контрагентів, яке визначає комплекс заходів для забезпечення захисту персональних даних працівників та контрагентів ломбардів від випадкових втрати або знищення, від незаконної обробки, у т. ч. незаконного знищення чи доступу до персональних даних, а також забезпечення належного обліку клієнтів ломбардів та реєстрації їх операцій. Положення є обов’язковим для виконання працівниками ломбардів, які мають доступ до персональних даних та/або обробляють персональні дані”, — відповіли на запит Delo.ua в прес-службі мережі ломбардів “Скарбниця”.
Однак, як зазначає Віталій Соловйов, чинний закон не вимагає для фінансових компаній окремих спеціальних положень щодо правил роботи з персональними даними.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас