День фінансів, 23 червня: "пікові" часи за держборгом, іпотечна ставка навіть не 10%, перша інвестняня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 23 червня: "пікові" часи за держборгом, іпотечна ставка навіть не 10%, перша інвестняня

688
Вівторок, 23 червня. Як за вікном дощ змінює сонце, так і в фінансовому житті людини, і навіть цілих держав, бувають прості і не дуже часи:
“Пікові” часи за держборгом. Національний банк України (НБУ) оприлюднив календар планових платежів за зовнішньою заборгованістю перед нерезидентами в іноземній валюті. Пікові виплати припадуть на III квартал. З 6,220 млрд доларів виплат тільки 589 млн – борг Міжнародному валютному фонду (МВФ). У 2021 році уряд, Нацбанк, підприємства і банки повинні виплатити 14,926 млрд доларів, з яких 10,709 млрд доларів – основна сума боргу, 4,217 млрд доларів – відсотки.
“Укрзалізниці” потрібно 50 мільярдів держпідтримки щорічно. У цьому запевняє в. о. голови правління держкомпанії Іван Юрик. До речі, в УЗ відзначають, що щомісячні збитки АТ “Укрзалізниця” через карантин зростуть як мінімум в півтора-два рази. Однак підвищення тарифів на перевезення УЗ поки що не ініціюватиме.
Бізнес все ще в “мінусі”. В Україні за результатами першого кварталу 2020 року збитки великих і середніх підприємств становлять 4,9 мільярда гривень, що зафіксовано вперше за кілька років. Про це повідомляє НБУ. Погіршення фінансових результатів бізнесу стало однією з основних причин падіння інвестицій, адже 65% капітальних інвестицій фінансуються за рахунок власних коштів підприємств.
День фінансів, 23 червня: "пікові" часи за держборгом, іпотечна ставка навіть не 10%, перша інвестняня
Фінансовий моніторинг за новими правилами. Банки почали вивчати транзакції українців після посилення правил фінансового моніторингу. Найбільше від цього страждають нові клієнти. Якщо у банкірів з’являється найменший сумнів у походженні грошей, вони не тільки не видадуть їх з рахунку клієнту, але навіть не оформляють депозити.
Кредитні ставки будуть знижуватися повільно. Банки не встигають за зниженням облікової ставки НБУ. Як зазначає Михайло Власенко, голова правління Ідея Банку, якщо НБУ за короткий період знизив облікову ставку з 14% до 6%, то в кредитуванні таке миттєво і відразу не відбувається. Плюс період пандемії наклав ризики, які не дозволили банкам різко знизити процентні ставки. Але вони будуть знижуватися.
Хвилинку! Є і хороші новини 🌤️
Питання декларування доходів. У Мінфіні сьогодні розповіли, в яких випадках держава буде «закривати очі» на походження доходів.
Іпотечна ставка навіть не 10%. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що метою влади є зниження ставки іпотеки до 5-7%, щоб зрушити економіку з місця. Прем’єр зазначив, що вже восени спостерігатиметься здешевлення фінансових ресурсів.

Безкоштовний каталог іпотеки на житло в Україні на Finance.ua 🏠

Перша інвестняня. Заступник голови офісу президента Ігор Жовква став інвестиційною нянею для канадської гірничорудної компанії Black Iron. За словами гендиректора Метта Сімпсона, Президент Володимир Зеленський особисто підтримує проєкт Black Iron з реалізації Шимановського залізорудного проєкту. Компанія планує побудувати на Шимановському родовищі комбінат.
Акція від ПриватБанку з безкоштовного обслуговування. Підключаєте #cashless, отримуєте безкоштовне обслуговування від ПриватБанку для бізнесу. Держбанк заявив, що вводить з початку червня і до кінця серпня поточного року нульові тарифи на обслуговування тих підприємців, які вперше підключать еквайринг. За три місяці економія для підприємця становитиме як мінімум 1 500 грн тільки на абонплаті за обслуговування рахунку та еквайрингу.
Три “безвізи” з ЄС. За словами віцепрем’єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанишиної, Київ працюватиме над впровадженням ще трьох “безвізів” на шляху до Євросоюзу – промислового, продовольчого і авіаційного. Окремим пріоритетом зараз є “продовольчий безвіз”, тому що Україна адаптувала своє законодавство щодо якості, безпеки продукції.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас