Обіцяна Зеленським іпотека під 10%. Коли це стане реальністю і на яких умовах — прогнози банкірів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обіцяна Зеленським іпотека під 10%. Коли це стане реальністю і на яких умовах — прогнози банкірів

Нерухомість
2872
Українці зможуть брати житло в іпотеку під 10% річних тільки тоді, коли позичальники отримуватимуть компенсацію і права кредитора будуть захищені.
Про це в інтерв’ю НВ заявила Вікторія Михайле, голова правління Альфа-Банку Україна.
За її словами, обіцяна президентом України Володимиром Зеленським іпотека під 10% можлива, але єдиний шлях її швидкого запуску — держпрограми компенсації частини відсоткової ставки для позичальників.
Як розповіла Михайле, органічний шлях до дешевої іпотеки без держпрограм забере у банків мінімум два-три роки. Для цього банкам потрібно пройти довгий шлях до зниження депозитних ставок до рівня 5−6% річних і подовження ресурсу. Поки ж навіть у держбанках ставка по річному внеску досягає 11,5%, а середній термін нових вкладів у системі не перевищує трьох-чотирьох місяців.
У той же час, Олександр Писарук, голова правління Райффайзен Банку Аваль вважає, що найближчим часом іпотечне кредитування під 10% не буде запущено.
«Я вважаю цілком можливим надання іпотеки під 10% в середньо- і довгостроковій перспективі, але це виглядає дещо проблематичним в найближчому майбутньому. Необхідно знизити ризики щодо дефолту позичальника», — зазначив Писарук.
За його словами, зниження облікової ставки НБУ дозволить знизити вартість іпотеки, а довгострокові ресурси можна буде залучити за рахунок облігацій.
Сергій Черненко, голова правління банку ПУМБ припустив, що в 2020 році облікова ставка Нацбанку знизиться до 7%. Такі дії регулятора наближають банківську систему до зниження кредитних ставок, зокрема до іпотеки під 10−13% річних.
«Коли ми говоримо про іпотечне кредитування, потрібно оперувати термінами 7−10 років. Відповідно, потрібно створити такі умови, за яких українці будуть готові розміщувати в українських банках депозити на більш тривалий період, з’являться довгі гроші пенсійних фондів і страхових компаній у значних обсягах», — зазначив Черненко.
На його думку, ніхто в перспективі 5−10 років не може гарантувати стійкості процентної ставки. Відповідно, необхідно розробити механізм хеджування ризиків, який дозволив би банкам захистити себе і своїх клієнтів.

Іпотека на житло в Україні. Безкоштовний каталог. 🏢

За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас