Де у Європі є робота для українців після карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де у Європі є робота для українців після карантину

Особисті фінанси
2483
Через пандемію COVID-19 частина заробітчан втратили роботу. За оцінками уряду, за час всесвітнього карантину в Україну повернулися 2,2 млн наших гастарбайтерів. Але щойно кордон відкриють, вони знову поїдуть, прогнозують експерти.
Конкуренція між українцями та місцевими працівниками, безумовно, зросла, каже Владислав Штепа, керівник компанії “Український рекрутинг”. Однак не настільки сильно, щоб витіснити наших громадян. Справа в тому, що сфери, в яких зайняті наші заробітчани, дуже непопулярні серед місцевих.
За даними соцдосліджень, 93% українців зайняті на роботах, де потрібна фізична праця, – це сільське господарство, будівництво, переробна та харчова промисловість, сфера обслуговування, зазначає Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування. Так залишатиметься і надалі, бо місцеве населення неохоче йде на таку роботу.
Сфери. “Ці сфери вважаються малооплачуваними, непрестижними. Але українці в Україні теж не хочуть працювати в сільському господарстві. Однак якщо людина розуміє, що можна поїхати на сезон до Польщі і заробляти 600-1000 євро за місяць, то вона поїде. А поляк за ці гроші працювати не захоче, він поїде до Німеччини на 1400-2000 євро”, – каже Василь Воскобойник.
З початком сільськогосподарських робіт у Європі відчули залежність від трудових мігрантів. Фінляндія в кінці квітня – на початку травня організувала чартерні рейси для доставки українських робітників. Незважаючи на те, що офіційно кордони Фінляндії закриті, сезонним працівникам, у тому числі з України, фінський уряд дозволив приїхати.
А міністр МВС Естонії заявив, що країна повинна відмовлятися від українських робітників, оскільки стає занадто залежною від них.
“З’ясовується, що ми нічого не можемо зробити без українців. Ми не можемо збирати полуницю, не можемо займатися зварюванням, не можемо будувати, не можемо не знаю що ще робити без українців. А скоро ми, напевно, не зможемо без українців випускати газети, робити телепередачі”, – заявив голова ультраправої консервативної Народної партії і міністр внутрішніх справ Естонії Март Хельме після того, як фермери його країни вимагали впустити заробітчан.
Польща визнала, що не зможе зібрати врожай без українських працівників.
Серед роботодавців зросла конкуренція на працівників, каже Воскобойник. На це вплинуло і те, що була пауза, пов’язана із затримкою видачі віз.
Стандарти умов роботи. “Роботодавці піднімали стандарти умов роботи, щоб залучити людей. Спостерігається і таке явище, що кілька компаній спільно наймають чартерні рейси, щоб доставити працівників. Крім відомого чартеру до Фінляндії, до Польщі також практично щотижня відправляються чартери”, – говорить Воскобойник.
Однак попит на робочу силу з України помітно не позначився на заробітній платі, зауважують експерти.
Зарплати. “Я не думаю, що рівень зарплат буде вищим. Все залежатиме від того, як зростатиме економіка. Але я не думаю, що зарплати будуть зменшуватися”, – додає Воскобойник.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на 12 червня кількість безробітних в Україні становить 516 тис., що на 76% або 223 тис. більше, ніж на відповідну дату минулого року.
  • У травні 2020 року Укравтодор разом з Урядом та Офісом Президента в партнерстві з сайтом robota.ua і Державною службою зайнятості ініціював запуск проекту «Дороги і робота». За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаль, в цілому для виконання плану по оновленню доріг України в Укравтодорі планують залучити 150 тис. працівників.
До речі, отримати кілька тисяч гривень за 10-20 хвилин собі на картку цілком реально. Для цього достатньо скористатися сервісом Finance.ua.

Отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас