Як зміняться пенсії, зарплати і соцвиплати з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зміняться пенсії, зарплати і соцвиплати з 1 липня

Особисті фінанси
67500
В Україні з 1 липня підвищується прожитковий мінімум, від якого залежить розмір пенсій та інших соціальних виплат. Незважаючи на чутки про те, що підвищення буде в двократному розмірі, за фактом українці стануть “багатшими” всього на 74 гривні. Розмір прожиткового мінімуму становитиме 2 118 грн.
Підвищення пенсій. Розмір мінімальної пенсії з 1638 грн в липні підвищиться до 1712 грн, а максимальна пенсія зросте до 17 120 грн. Також громадянам підвищать надбавки за “надстаж”. За кожен рік понад нормативного стажу (для жінок від 30 років, а для чоловіків від 35 років) буде надбавка у розмірі 1% прожиткового мінімуму. Наприклад, якщо жінка відпрацювала 40 років замість необхідних 30, то вона зараз може розраховувати на надбавку в розмірі 163,8 грн, а після перерахунку надбавка складе вже 171,2 грн.

Як перевірити свій страховий стаж

Підвищення зарплат. Розмір мінімальної зарплати з 1 липня підвищать до рівня фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Українці отримуватимуть мінімум 5238 грн. Розмір погодинної оплати також зросте – до 31,39 грн/год. На даний момент мінімальна заробітна плата становить 4723 грн.
Субсидії. При розрахунку субсидії середньомісячний дохід одного члена сім’ї ділиться на два прожиткових мінімуми, перемножується на 15% і на загальний дохід сім’ї. Отримана сума і є обов’язковим платежем за комуналку, а решта повинна покрити субсидія. З прожитковим мінімумом в 2027 грн обов’язковий платіж для сім’ї з чотирьох осіб з сукупним доходом 10 тис. становить 928 грн. А після підвищення прожиткового мінімуму до 2118 грн ця ж сім’я з тим же доходом повинна буде віддавати за комуналку вже 885 грн.

Як оплатити комунальні послуги в Приват24 🛁

Аліменти. Від розміру прожиткового мінімуму також залежить мінімальний розмір аліментів. Конкретну суму виплат на дитину визначає суд, враховуючи матеріальне становище одного з батьків, розмір заробітної плати того, хто буде платити аліменти, та інші критерії. Мінімальний розмір виплат на одну дитину не повинен бути менше половини прожиткового мінімуму.

Довідка Finance.ua:

  • Як свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group, половина українців втратили частину доходів під час карантину.
  • Найбільш поширеним в Україні негативним фінансовим наслідком карантину залишається загальне зниження доходів домогосподарств, яке відзначив кожен другий опитаний (52%). Далі йдуть складнощі, пов’язані зі своєчасною оплатою комунальних та інших рахунків (10%), втрата можливості фінансово допомагати родичам (4%), збитки на зроблених інвестиціях (2%) і складнощі з оплатою за оренду/іпотеку житла (1%).

Отримати гроші до зарплати 🤑

За матеріалами:
Today.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас