Рожкова: Треба всім звикнути платити "білу" зарплату та сплачувати державі податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рожкова: Треба всім звикнути платити "білу" зарплату та сплачувати державі податки

Казна та Політика
3873
Середня транзакція у терміналі самообслуговування в Україні трохи більше 830 гривень.
Про це повідомила Катерина Рожкова, перша заступниця голови Національного банку України, під час онлайн-обговорення «Чи спроможна Україна зупинити відмивання грошей?».
“Не уявляю собі, як у цей термінал можна пхати 10, 20 чи 30 тисяч гривень, виконуючи транзакцію. Це просто дуже незручно. Тому такі обмеження — це нормально”.
За її словами, статистика каже, що 96% усіх транзакцій у терміналах самообслуговування — це транзакції на суми менше 5 тис. грн.
“А ось ті інші 4% – це здійснювалося поповнення карткових рахунків як заробітна плата у конвертах. Тому такі норми. Тому треба всім звикнути до того, що треба платити всім зарплату “білу”, сплачувати державі податки й не говорити про соціальне напруження там, де його немає”, – зазначає Рожкова.
Згідно з законом, перехідний період триватиме до кінця року. За цей час термінали самообслуговування мають облаштувати зчитувачами інформації, яка допоможе ідентифікувати користувача-відправника коштів.
“Деякі власники мереж терміналів самообслуговування заявили, що вони навіть не будуть цього робити. Тому що це додаткові витрати. А за їхньою статистикою, більша частина транзакцій — до 5 тис. грн”, – розповіла перша заступниця голови НБУ.
Тому норми нового закону не зачіпають більшу частину громадян. А тим, хто намагався використовувати термінали як “анонімні рахунки”, варто перебудувати роботу свого бізнесу.

Довідка Finance.ua

  • З 28 квітня 2020 року набрали чинності нові вимоги для здійснення платежів відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом”.
  • Обов’язкова ідентифікація – якщо здійснювати перекази на суму від 5 тис. грн. Банк або фінансова установа обов’язково повинні “познайомитися” зі своїм клієнтом, перевірити його документи.
  • Як зазначила заступник глави НБУ Рожкова, для 95% банківських клієнтів ці зміни не ускладнять життя, а скоріше спростять, адже всі клієнти банків уже є ідентифікованими, вже одного разу були у відділенні, заповнювали анкету та надавали ксерокопії своїх документів, тому їх ідентифікацію проведено.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас