"Мета - не закрутити гайки": Маркарова про фінмоніторинг та новий закон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Мета - не закрутити гайки": Маркарова про фінмоніторинг та новий закон

Казна та Політика
2469
Головна мета нового закону про відмивання коштів — це не “закручування гайок”, а забезпечення ризикоорієнтованого підходу.
Про це повідомила Оксана Маркарова, міністр фінансів України у 2018-20 роках, під час онлайн-обговорення «Чи спроможна Україна зупинити відмивання грошей?».
За її словами, така система вже давно працює у Європі та Америці.
“До цього закону система була іншою: 17 критерій фінконтролю, за якими великим неводом ловили все, що можна — сотні операцій, серед яких реально зупинити важливі — практично неможливо”, – зазначила вона.
Маркарова наголосила, що новим законом чітко визначені критерії для фінансового контролю. І хоча їх менше, та контролюють суттєві порушення, і за однозначні порушення передбачене велике покарання.
“Якщо ми хочемо бути частиною цивілізованого світу, то бізнесу час зрозуміти, що прозорість і відповідальність, розкриття інформації банкам і профучасникам — це норма”, – наголосила колишня міністерка фінансів.
Також під час обговорення було визначено основну проблему для бізнесу через імплементацію цього закону. Про неї розповів Вадим Романюк, керівник практики банківського і фінансового права Адвокатського об’єднання PwC Legal.
За його словами, одним із критичних питань для бізнесу у новому законі є те, що треба надавати додаткові документи, зокрема нотаріально засвідчену копію паспорта особи, яка є кінцевим бенефіціарним власником.
“Є приклади, коли бізнес зареєстрований у сотні країн, де він розкриває бенефіціара, але у жодній із них не надають копію паспорта”, – розповів Романюк.
Це нововведення викликає занепокоєння у бізнесу, і воно є обґрунтованим, адже рівень довіри до захисту персональних даних є низьким.

Довідка Finance.ua:

  • 28 квітня 2020 року набув чинності Закон “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів”.
  • Зокрема, закон передбачає нові правила надання державному реєстратору інформації про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ) юридичних осіб. Мін’юст спростував низку міфів, які циркулювали у мережі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас