Фінкомпанії будуть розкривати реальну ставку за дрібними кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінкомпанії будуть розкривати реальну ставку за дрібними кредитами

Кредит&Депозит
430
Фінкомпанії будуть розкривати реальну ставку за дрібними кредитами. Відповідний законопроєкт вже готується до другого читання.
Про це заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв’ю FinClub.
«Вимоги мають бути єдиними для всіх. Сьогодні вимоги закону про споживче кредитування не поширюються на кредити сумою менше однієї мінімальної зарплати (зараз це 4723 грн. – Ред.) і терміном менше місяця. Це вимоги до розкриття повної інформації про кредит, реальної річної процентної ставки, обмеження за штрафами тощо. Середня сума кредиту у «фінів» – 3711 грн, а термін – менше 30 днів. А значить, вимоги закону не покривають більшість цих кредитів», – розповіла перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.
Закон «Про споживче кредитування» набув чинності 10 червня 2017 року. Він зобов’язав банки і небанківські фінансові установи видавати роздрібні кредити на термін понад місяць виключно за новими правилами: заборонено рекламувати кредити під 0%, кредитор буде отримувати від позичальника письмове підтвердження ознайомлення з умовами кредитування, а сам позичальник зможе розірвати кредитний договір в односторонньому порядку протягом двох тижнів.
Катерина Рожкова зазначила, що в профільному комітеті парламенту готується до другого читання законопроєкт, яким дія закону буде поширена на невеликі і короткі кредити.
«Національний банк підтримує такі зміни. Це дозволить посилити захист прав клієнтів фінкомпаній», – сказала перша заступниця голови НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • Національний банк ухвалив нові вимоги до розкриття банками інформації про споживчі кредити та депозити в рекламі, що набудуть чинності з 1 вересня 2020 року.
  • Національний банк дав додатковий час на адаптацію, урахувавши складність виконання деяких норм в умовах карантинних обмежень.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас