Кличко розповів, у чому полягають проблеми з недобудовами «Укрбуду» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кличко розповів, у чому полягають проблеми з недобудовами «Укрбуду»

Казна та Політика
3742
Мер Києва Віталій Кличко заявив, що слова Президента Зеленського про те, що Кличко сам може вирішити питання добудови об’єктів “Укрбуду”, “як мінімум некоректні”.
Про це він заявив під час онлайн пресконференції
«Хочу наголосити, що «Укрбуд» – компанія, засновником якої є не якась шарашкіна контора. Засновником компанії і корпорації, під егідою якої велося будівництво, є Кабінет Міністрів України. І говорити, що Кличко зараз може взяти і сам розібратися з наслідками дій недобросовісного забудовника – як мінімуму, некоректно. Але, всі розуміють, що проблему 13-ти тисяч інвесторів «Укрбуду», – киян, які чекають на своє житло, треба вирішувати. Тому «Київміськбуд» долучився до її розв’язання і взяв на себе зобов’язання перед інвесторами. Але зіткнувся з низкою проблем, які йому спочатку обіцяли допомогти вирішити на державному рівні», – наголосив Віталій Кличко.
За його словами, сьогодні передача об’єктів «Укрбуду» до «Київміськбуду» відбувається в плановому режимі. Йдеться про 23 об’єкти – невеликий офісний центр та 22 житлових комплекси. 5 із них «Київміськбуд» вже прийняв на баланс і здійснює на них будівельні роботи.
«Але. На сьогодні є три проблемних питання. І вони не входять у компетенцію міського голови і міської влади», – підкреслив Віталій Кличко.
Що це за питання:
  • питання передачі об’єктів з Міністерства оборони до «Київміськбуду» на існуючих умовах. 4 житлових комплекси будуються на землях Міноборони. І все, що треба від Міністерства сьогодні – підписати договори на попередніх умовах;
  • співпраця з Державною архітектурно-будівельною інспекцією щодо прийнятих об’єктів і тих, які «Київміськбуд» ще має прийняти на баланс. ДАБІ, за формальними ознаками, повертає всі документи міськбуду. Через це деякі будинки, в яких вже живуть люди, досі не ведені в експлуатацію. Загалом отримано 16 відмов по чотирьох об’єктах, по яких подавали документи на введення в експлуатацію;
  • на даному етапі існує нестача коштів на моменті добудови об’єктів, що розпочали зводити. Після проведеного аудиту з’ясували, що на добудову всіх об’єктів не вистачає понад 2 млрд грн.
Кличко зазначив, що кошти, про які йдеться, повернуться в процесі добудови. Але зараз потрібно вирішити це питання. І це неможливо зробити без Державної іпотечної установи, яка підпорядкована Міністерству фінансів України. І до якої звернувся «Київміськбуд».
«Тому я не зовсім розумію, чому президент так сказав. І як саме Кличко може втрутитися в діяльність державних органів. Таких, як Міноборони, ДАБІ чи Державна іпотечна установа. Єдине, чим може допомогти міська влада – це зменшення фінансового навантаження на забудовника у разі скасування сплати пайового внеску. Як це робили, наприклад, по недобудовах Войцеховського. І це питання ми зараз опрацьовуємо, щоб винести його на розгляд Київради», – наголосив Віталій Кличко.

Довідка Finance.ua:

  • На пресконференції 20 травня президент України Володимир Зеленський порекомендував меру Києва Віталію Кличку підключитися до вирішення питання з корпорацією “Укрбуд”.
  • За словами президента, це задача Віталія Кличка, адже він мер Києва. “Я думаю, це правильно, щоб він якомога швидше зміг звітувати і розказати, що там відбувається по Укрбуду”, – сказав Зеленський.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас