НБУ роз'яснив суть "антиколомойського" законопроекту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ роз'яснив суть "антиколомойського" законопроекту

Казна та Політика
879
Банківський законопроект №2571-д, який Верховна Рада розгляне 13 травня, є надзвичайно важливим для України.
Про це повідомляє пресслужба Національного банку (НБУ).
Як зазначається в повідомленні пресслужби, цей проект називають “антиколомойським”, “але він скоріше “антишахрайський”, ніж “антиколомойський”.
У НБУ наголошують, що суть законопроекту наступна. У разі, якщо банк став неплатоспроможним та виводиться з ринку, вкладникам повертають кошти, починається ліквідація. І суд більше не зможе скасувати чи зупинити ліквідацію. Власник банку не зможе повернути банк собі. Також він не зможе відновити роботу банку.
“Це не означає, що власник банку стане беззахисним перед державою. Він зможе піти до суду і доводити незаконність рішення НБУ. Якщо він доведе свою правоту, тоді має підтвердити в суді, що в банку на момент виведення з ринку лишався якийсь капітал”, – йдеться в повідомлені.
На наступному етапі підключається незалежний арбітр, який доведе чи спростує наявність у банку капіталу. Цим арбітром буде міжнародний аудитор, якого обиратиме суд. Підрахований аудитором обсяг капіталу (якщо він є), власник може отримати назад у грошовій формі. Також він може претендувати на компенсацію упущеної вигоди і моральні збитки. Це називається компенсація збитків, додали в НБУ.
Пресслужба НБУ також спростувала декілька міфів щодо законопроекту. Серед них той, що закон заборонить повернення “ПриватБанку” колишнім власникам.
“Частково правда. Але враховуйте, що повернення банку Ігорю Коломойському неможливе вже за чинного законодавства (закон “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”). У законі є норма, що попередній власник націоналізованого банку не може ні вимагати повернення банку назад, ні вимагати компенсацію за банк. 2571-д – це лише додатковий запобіжник”, – йдеться в повідомленні НБУ.

Довідка Finance.ua:

  • 30 березня Верховна Рада підтримала в першому читанні так званий “антиколомойський” законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, з приводу якого були суперечки.
  • Законопроєкт передбачає, що власники і екс-власники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитків тільки в грошовій формі.
  • До так званого “антиколомойського” законопроєкту №2571-д депутати внесли 16 335 правок. Найбільше пропозицій у монофракції, “слуги народу” подали понад 13 тисяч поправок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас