Як в інших країнах підтримують орендарів та орендодавців під час карантину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в інших країнах підтримують орендарів та орендодавців під час карантину

Нерухомість
1794
Експерти Colliers зібрали інформацію про заходи, які були вже прийняті урядами країн регіону EMEA з метою протидії негативним економічним наслідкам, викликаним пандемією Covid-19.
Рейтинг країн відповідно до рівня підтримки за п’ятибальною шкалою, залежно від масштабу підтримки, яка надається за всіма категоріями, на час складання звіту.
Умови рейтингу. Оцінка п’ять відображає найвищий рівень державної підтримки, нуль — у тих випадках, коли офіційна державна підтримка не надавалася або не оголошувалася до сьогодні.
Як в інших країнах підтримують орендарів та орендодавців під час карантину
Пряма державна підтримка орендарів та/або орендодавців щодо комерційної орендної плати/ іпотеки:
  • Лише в Нідерландах деякі банки погодилися надавати комерційні іпотечні канікули орендодавцям на термін до 6-ти місяців.
  • В Італії, Австрії та Греції уряд надав певну підтримку найбільш вразливим орендарям у сегменті торговельної нерухомості в вигляді субсидій на оренду приміщень і податкових пільг.
  • В Росії тільки об’єкти, які знаходяться в державній власності, отримали підтримку в комерційній оренді та іпотеках.
  • В ОАЕ спеціальні заходи було вжито відповідно до потреб орендарів у деяких вільних зонах Дубая, водночас уряд Абу-Дабі передбачив 20% знижку на орендну плату для більшості найбільш вразливих секторів: торговельної нерухомості, F&B, туризму та розваг.
  • У Франції, Великобританії та Німеччині були прийняті нові закони щодо COVID-19 з метою запобігти розірванню договорів оренди за несплату орендної плати на період карантину. У Великобританії та Німеччині такі закони поширюються й на сегмент житлової нерухомості. До того ж, уряд Великобританії підтримує банки для вирішення відстрочки платежів з іпотеки на 3 місяці; схожий вибірковий підхід було затосовано в Фінляндії та Росії.
  • Греція надає підтримку працівникам найбільш вразливих компаній, з відповідним зниженням орендної плати за житло на 40% протягом двох місяців.

Довідка Finance.ua:

В «антикризовому» законі № 540-ІХ йдеться про те, що на час карантину наймач «може бути звільнений» від плати за користування майном відповідно до частини 6 ст. 762 ЦКУ.
  • Якщо ваша діяльність на час карантину значиться в переліку заборонених, ви маєте підстави для звільнення від орендної плати. Однак, повертаючись до формулювання у Законі №540-ІХ, не сплачувати орендну плату вдасться лише за домовленістю сторін.
  • Як це зробити: підготувати письмове звернення орендодавцю, де пояснити неможливість здійснення діяльності, посилаючись на вказані вище норми. Письмово закріпити домовленість шляхом внесення змін до договору про оренду.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас