Платити чи не платити оренду - пояснення Спілки українських підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платити чи не платити оренду - пояснення Спілки українських підприємців

Нерухомість
4289
Сьогодні питання сплати оренди непокоїть багатьох підприємців.
Відповідь на нього дає Спілка українських підприємців (СУП) на FACEBOOK.
В «антикризовому» законі № 540-ІХ йдеться про те, що на час карантину наймач «може бути звільнений» від плати за користування майном відповідно до частини 6 ст. 762 ЦКУ.
Водночас, у ч.6 відповідної статті уточнюється, що наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через незалежні від нього обставини.
Обмеження, запроваджені на території України загалом та окремих містах або областях через карантин, не залежать від волі орендарів. Це означає, що вони не повинні сплачувати орендну плату, якщо робота їхніх закладів в орендованих приміщеннях тимчасово/повністю призупинена/заборонена з огляду на специфіку їх діяльності.
Як у столиці. Зокрема, у Києві відповідно до Розпорядження від 25.03.2020 за №2 керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації КМДА (зі змінами та доповненнями), визначено перелік видів діяльності суб’єктів господарювання, яка тимчасово зупиняється:
  • заклади освіти, театри, кінотеатри, музеї, бібліотеки, розважальні центри, салони краси, перукарні, косметологічні кабінети, спортивні центри, фітнес-клуби, торговельні заклади (крім аптек, продуктових і господарських магазинів), тимчасові споруди для реалізації їжі швидкого приготування та гарячих й розливних алкогольних напоїв, інші заклади, функціонування яких передбачає роботу з відвідувачами.
Якщо ваша діяльність на час карантину значиться в переліку заборонених, ви маєте підстави для звільнення від орендної плати. Однак, повертаючись до формулювання у Законі №540-ІХ, не сплачувати орендну плату вдасться лише за домовленістю сторін.
Як це зробити:
  • Підготувати письмове звернення орендодавцю, де пояснити неможливість здійснення діяльності, посилаючись на вказані вище норми.
  • Письмово закріпити домовленість шляхом внесення змін до договору про оренду.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX, який парламент ухвалив 30 березня 2020 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас