В НБУ пояснили, чому з «антиколомойського» закону не прибрали можливість компенсації моральної шкоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ пояснили, чому з «антиколомойського» закону не прибрали можливість компенсації моральної шкоди

Казна та Політика
2837
З ухваленням закону про банки колишні власники не зможуть повертати націоналізовані банки, але зможуть претендувати на компенсацію шкоди, зокрема і моральної. Прибрати таку можливість неможливо без змін до Конституції.
Про це в ефірі hromadske заявив Арсен Макарчук, керівник Офісу правління Нацбанку.
Він пояснив, чому цей пункт не прибрали з законопроекту, хоча такі пропозиції і були.
«Справа у тому, що можливість відшкодування моральної шкоди передбачена в Конституції України, і у випадку, якщо би таке обмеження допускалося, могло б йтися про неконституційність принаймні частини положень законопроекту», — сказав Макарчук.
Він додав, що коли юристи та експерти вивчали це питання, вони дійшли висновку, що «Україна все ж таки не Америка», бо немає прецедентів відшкодування моральної шкоди на сотні мільйонів гривень.
«Йдеться про невеликі суми по відношенню до шкоди як такої. В районі мільйона гривень, це максимум, які прецеденти ми могли дослідити», — зазначив представник НБУ.
Також Макарчук нагадав, що «антиколомойський» закон передбачає відшкодування упущеної вигоди та моральної шкоди попереднім власникам банку, якщо суд визнає націоналізацію незаконною. Суму визначатимуть аудитори.
«Визначення суми також має бути підтверджене аудитором — міжнародно визнаною аудиторською фірмою. Це буде велика четвірка або інша велика міжнародна фірма. І фактично саме їм належить визначити, про які суми саме йтиметься», — пояснив він.
Представник НБУ підтвердив, що потенційно може йтися і про сотні мільйонів гривень, але напевно сказати зараз неможливо.

Довідка Finance.ua:

  • 30 березня урядовий законопроєкт №3260 “Про внесення змін до законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” був підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.
  • 30 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні так званий «антиколомойський» законопроект.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас