Що робити, якщо роботодавець не виплачує зарплату (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що робити, якщо роботодавець не виплачує зарплату (інфографіка)

Особисті фінанси
9196
Державні гарантії та трудові відносини регулюються Конституцією України, Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.
Про це повідомляє пресслужба Держпраці у Донецькій області.
“Невиплата заробітної плати є посяганням на право на саме життя. Правова позиція Конституційного Суду України, викладена в його Рішенні від 29 січня 2008 року №2-рп/2008, за якою право заробляти собі на життя є невід’ємним від права на саме життя, оскільки останнє є реальним лише тоді, коли матеріально забезпечене”, – ідеться в повідомленні.
Коли повинна виплачуватись заробітна плата:
  • в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;
  • не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата;
  • у разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні.
За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.
Що робити у разі затримки заробітної плати:
  • написати заяву на ім’я керівника про виплату заборгованої суми заробітної плати;
  • якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та заробітну плату не виплачено, необхідно звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати;
  • наступний крок – це звернення до комісії по трудових спорах. Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, робітник має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати заробітної плати;
  • на будь якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці або її територіальних органів із скаргою на дії роботодавця. Таке звернення є підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.
Що робити, якщо роботодавець не виплачує зарплату (інфографіка)

Довідка Finance.ua:

  • За результатами опитування Європейської Бізнес Асоціації, 23% компаній зменшуватимуть зарплату.
  • За результатами опитування дослідницької компанії Градус, за умов жорсткого карантину 57% українців фінансово зможуть витримати не більше чотирьох тижнів, 6,9% мають заощадження на кілька днів, 6,3% – на півроку або більше.
  • За перші 12 днів карантину (12-23 березня) кількість пошукачів зросла майже на 60% в порівнянні з показником у лютому. Причому зміни відбулись практично у всіх вимірах: у розрізі профсфер, віковому та гендерному співвідношенні тощо.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас