Україна може залишитися без можливості дешево позичати гроші через коронавірус - Маркарова — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може залишитися без можливості дешево позичати гроші через коронавірус - Маркарова

Казна та Політика
912
Через кризу у світовій економіці, яку спровокував спалах китайського коронавірусу, протягом 2020 року Україна може залишитися без джерел дешевого запозичення коштів на ринку.
Про це повідомила колишня міністерка фінансів України Оксана Маркарова.
Вона зазначила, що Україні необхідно продовжити домовлятися з міжнародними фінансовими організаціями про залучення дешевих позик, передусім з Міжнародним валютним фондом та Світовим банком. За її словами, у разі успішного завершення таких переговорів Україні не потрібно буде позичати гроші на ринку під високі відсотки.
«Також ми маємо домовленості з іншими офіційними кредиторами, які можуть в цьому році закрити майже всі потреби України у фінансуванні, щоби не звертатися до ринкових запозичень, які через глобальну кризу, що розгортається на тлі епідемії коронавірусу, можуть бути недоступними за прийнятною ціною», — зазначила колишня очільниця Мінфіну.
Наразі Україна позичає на ринку під відносно низькі відсотки — 9-10% у гривні, 2-4% у валюті, однак останні аукціони з продажу боргових облігацій засвідчили, що попит інвесторів на український державний борг падає, а державі все складніше запозичити під низькі відсотки на тривалі терміни.

Довідка Finance.ua:

  • На думку ексміністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, спалах коронавірусу може спричинити кризу в економіці України, тому уряд має вживати оперативних заходів для недопущення поширення вірусу.
  • Як заявили у Нацбанку, негативні економічні наслідки в зв’язку з виявленням і можливим подальшим поширенням коронавірусу в Україні виявляться не відразу.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас