Переваги нових електронних лікарняних і коли вони запрацюють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переваги нових електронних лікарняних і коли вони запрацюють

Особисті фінанси
1100
Кабінет міністрів України ухвалив постанову про запровадження електронних лікарняних, які мають прибрати листки непрацездатності, тобто традиційні лікарняні.
Про це повідомив міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.
Коли запрацює – з квітня 2020 року.
“Сьогодні ми на Кабміні прийняли постанову, яка стосується одного з моїх улюблених проектів. В моєму персональному списку проектів він входить до топ-20. Зустрічайте — електронні лікарняні! Над ними ми працювали кілька місяців” – написав він.
Як буде тепер. Замість того, щоб виписувати лікарняні (офіційно, “листки непрацездатності”) на паперових бланках, лікарі будуть це робити через простий веб-інтерфейс із використанням цифрового підпису.
Переваги таких лікарняних:
  • Навколо лікарняних відбувається багато шахрайства. Їх можна купити в інтернеті за 200 грн. Бізнес та держава витрачають на фейкові лікарняні мільярди гривень на рік.
  • Підробляти їх без участі лікаря буде неможливо. А лікарям виписувати фейкові листки буде складніше, бо тепер все автоматично фіксується та аналізується у єдиній електронній системі.
  • Громадянам можна буде не відвідувати лікарню окремо, щоб закрити лікарняний. Лікар ставить строк лікарняного за замовченням і він може закриватись без додаткового візиту (візит потрібен, якщо строк інший).
  • Прибираємо зайву бюрократію. Інформація у фонд та до роботодавця передається автоматично, а без довгого колообігу паперових бланків.
  • Можливо, ви пам’ятаєте новину минулого року, як у країні закінчились бланки строгої звітності для цих листків? З новою системою ці бланки не будуть потрібні.
Скільки ця система коштуватиме для держави. Система на базі вже існуючого програмного забезпечення Пенсійного фонду, яким бізнес і так зараз користується.
“Дуже люблю такі кейси, коли замість створення нової дорогої ІТ-системи ми швидко адаптуємо те, що вже є, і не ускладнюємо життя ані бізнесу, ані державі”, – зазначив Дубілет.

Довідка Finance.ua:

  • Соцстрах пояснив, як розраховуються лікарняні та декретні. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності (компенсація втраченого заробітку за лікарняними листками), допомогу по вагітності та пологах виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), провадження підприємницької та іншої діяльності, якщо інше не передбачено законом.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Отримати гроші онлайн

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас