Українцям планують скасувати подвійне стягнення комісії за сплату комуналки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям планують скасувати подвійне стягнення комісії за сплату комуналки

Особисті фінанси
2310
В Україні планують скасувати подвійне стягнення комісії за сплату комуналки та заборонити банкам самостійно встановлювати розмір комісійних винагород.
Про це свідчить законопроєкт №3088 на сайті Верховної Ради.
“Під час розрахунку готівкою за житлово-комунальні послуги у відділеннях банків та інших установ, що здійснюють прийом таких платежів, фізичні особи додатково сплачуть комісійну винагороду за послуги банку. Розмір такої комісії залежить від банку, але мінімально становить 3 гривні за одну послугу. Враховуючи кількість послуг, які надаються споживачам, оплата комісійної винагороди суттєво впливає на сімейні бюджети українців”, – ідеться в пояснювальній записці до законопроєкту.
Окрім того, як зазначається, комісія утримується з населення двічі, і пов’язано це з тим, що комісійна винагорода за приймання та перерахування платежів споживачів вже закладено у тариф надавача комунальних послуг.
“Подвійне стягнення комісійної винагороди із споживачів житлово-комунальних послуг є наслідком відсутності правового механізму стягнення комісійної винагороди за житлово-комунальні послуги”, – пояснює автор проєкту закону.

Як заощадити на комуналці 👛

Що пропонують:
  • заборонити банкам та іншим установам, які приймають та перерахувують кошти за житлово-комунальні послуги, самостійно встановлювати розмір комісійної винагороди;
  • встановити для банків та інших установ комісію в 1% від загальної суми оплати за комунальні платежі;
  • скасувати подвійне стягнення комісії за житлово-комунальні послуги;
  • зобов’язати виконавців/виробників житлово-комунальних послуг укладати договори з банками та іншими установами щодо включення комісійної винагороди банку до складу економічно обґрунтованих витрат на надання житлово-комунальних послуг та врахування її при встановленні тарифів на відповідні житлово-комунальні послуги.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, українці за перші 9 місяців 2019 року в середньому витрачали на оплату житла, комунальних продуктів та послуг 13,1% своїх сукупних витрат.
  • У лютому оптова ціна на газ для населення, виробників тепла для населення та інших захищених споживачів становитиме 3,95 грн за кубометр (без ПДВ, націнки газзбутів та витрат на транспортування).
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас