Киянці прийшла платіжка за опалення на 53 тисячі. У "Київтеплоенерго" пояснили причину (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянці прийшла платіжка за опалення на 53 тисячі. У "Київтеплоенерго" пояснили причину (фото)

Особисті фінанси
5117
Мешканка багатоповерхівки у Києві отримала платіжку за опалення за січень 2020 року на суму майже 53 тисячі гривень.
Про це повідомляється на офіційній сторінці КП “Київтеплоенерго” у FACEBOOK.
“У соцмережах та ЗМІ з’явилась інформація про те, що мешканка багатоповерхівки на Лівому березі отримала платіжку за опалення майже 53 тис. грн. З’ясувавши всі обставини, ми підготували відповіді на запитання, що стосуються цієї ситуації”, – ідеться в повідомленні.
Як зазначається, ця інформація не фейкова і мешканка будинку за адресою: вул. Є. Сверстюка, 52-В дійсно отримала платіжку за опалення 4-кімнатної квартири з опалювальною площею 127,3 кв.м у січні 52 932,18 грн. Це не є технічний збій.
Киянці прийшла платіжка за опалення на 53 тисячі. У "Київтеплоенерго" пояснили причину (фото)
В чому справа:
  • в 23-поверховому будинку на вулиці Є. Сверстюка, 52-В із 177 квартир на початку опалювального сезону лише 5 квартир лишались без квартирних лічильників опалення. А до початку лютого в будинку залишилась лише одна квартира без взятого на комерційний облік приладу обліку теплоенергії;
  • мешканці квартир з лічильниками опалення оплачують лише спожите тепло за показаннями своїх лічильників та опалення місць загального користування. А різниця, що утворюється між показаннями загальнобудинкового лічильника та сумарними показаннями усіх індивідуальних, нараховується мешканцям без індивідуального лічильника.
На якій підставі Київтеплоенерго провело нарахування за таким алгоритмом:
  • нарахування за опалення в будинках, де є технічна можливість встановити квартирні лічильники опалення, здійснюються за методикою, затвердженою Законом України.
Як виправити ситуацію:
  • з точки зору закону нарахування за опалення в будинку правильне, однак з огляду на реалії — суперечить логіці справедливих нарахувань для клієнтів;
  • квартира не повинна й не може оплачувати різницю між будинковим і квартирними лічильниками. Причина полягає у недосконалості нормативної бази, зокрема Постанови КМУ №630, вимог якої дотримуються теплопостачальники.
  • методика спричиняє колізію, коли фінансове навантаження за різницю між показниками загальнобудинкового лічильника та індивідуальними приладами обліку й МЗК (місця загального користування) покладається на споживачів без індивідуальних лічильників. Коли у будинку без індивідуальних лічильників лишається 2-4 квартири, суми нарахувань стають шокуючими;
  • за словами директора СП «Енергозбут» КП «Київтеплоенерго» Костянтина Лопатіна, існуюча методика працює, коли 50-70% квартир обладнані індивідуальними лічильниками. Коли оснащення індивідуальними приладами обліку в будинку перевищує 70%, але не досягає 100%, такий алгоритм дає збій. Для таких випадків потрібна методика, яка давала б змогу врегульовувати ці питання в інтересах споживача. “Розуміючи абсурдність ситуації, яка виникла, ми будемо звертатися до уряду і профільного міністерства з ініціативою створення альтернативної методики проведення нарахувань для будинків, де більше ніж 70% квартир обладнані індивідуальними приладами обліку”, — повідомив він.
Як уникнути подібних випадків:
  • встановити індивідуальний лічильник.
Чи буде здійснено перерахунок клієнтці, яка отримала платіжку за опалення майже 53 тис.грн:
  • перерозподіл спожитого тепла будинком буде переглянуто, і перерахунок буде здійснено.

Довідка Finance.ua:

  • Станом на початок січня 2020 року українці залишаються винними 26,5 млрд грн за газ та майже 17 млрд грн – за опалення.
  • Українці отримали платіжки за грудень зі значно меншими сумами, бо уряд заради цього зробив чимало кроків, і тепла зима цьому посприяла.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас