Обсяги депозитів населення в 2020 році продовжать швидко збільшуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяги депозитів населення в 2020 році продовжать швидко збільшуватися

Особисті фінанси
3075
Гривневі вклади населення за четвертий квартал 2019 року зросли на 8,4% у всіх групах банків після скорочення в третьому кварталі. У річному вираженні зростання склало 17,5%.
Причина. Динаміка пояснюється послабленням девальваційних очікувань і символічними ставками за валютними депозитами. Валютні вклади населення в доларовому еквіваленті зросли на 6,4% за квартал і на 15,4% за рік.
Ставки за депозитами фізичних осіб почали знижуватися тільки в грудні, слідом за зниженням ставок державними банками. Протягом року держбанки утримували ставки за депозитами на високому рівні через інерційність в управлінні пасивами і активами і юридичних ризиків навколо Приватбанку.
Вартість 12-місячних гривневих депозитів фізичних осіб в четвертому кварталі знизився на 0,7 п.п. до 15,1% річних, в січні 2020 року – ще на 1,1 п.п., а в перший тиждень лютого і далі знижувалася на 1,0 п.п. – до 13% річних. Вартість 12-місячних депозитів населення в доларах США знизилася за квартал на 0,6 процентного пункту – до 2,6% річних, і ще на 0,7 процентного пункту – вже в поточному році», – зазначено в огляді.

Прогнози. Темпи зростання коштів населення, ймовірно, збережуться на рівні попереднього року, незважаючи на істотне зниження процентних ставок за вкладами. Це буде пов’язано як зі збільшенням залишків на поточних рахунках, так і зі зростанням обсягів строкових вкладів. Темпи приросту роздрібних кредитів лише трохи сповільняться – попит на них залишається високим завдяки зростанню доходів населення і високій споживчій впевненості.

Довідка Finance.ua:

  • Рада Нацбанку запропонувала скасувати податок з депозитів і збільшити гарантовану суму вкладу.
До речі, якщо ви вважаєте, що відсотки за вкладами в Україні не такі великі, переходьте за посиланням. Finance.ua допомагає заробляти більше на вкладах.

Отримати бонус до депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас