У Податковій пояснили, чи можуть ФОПи витрачати кошти з бізнес-рахунків на особисті потреби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Податковій пояснили, чи можуть ФОПи витрачати кошти з бізнес-рахунків на особисті потреби

Особисті фінанси
4287
Фізособи-підприємці мають право використовувати кошти з бізнес-рахунків для власних, не пов’язаних з бізнесом, потреб.
Про це свідчить роз’яснення на інформаційно-довідковому ресурсі ДПС.
“Фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством”, – ідеться в повідомленні.
Що це означає:
  • відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV із змінами та доповненнями, підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку;
  • водночас ст. 44 ГКУ визначено, що підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом;
  • враховуючи викладене, фізична особа – підприємець має право вільно користуватися коштами з розрахункового рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Найкращі кредитні картки для зберігання грошей 💳

Раніше в Нацбанку пояснювали, яким чином ФОПи можуть використати кошти зі свого бізнес-рахунку:
  • за поточними рахунками ФОП в національній валюті можна здійснювати всі види розрахунково-касових операцій, крім операцій, пов’язаних із власними потребами;
  • суб’єкти господарювання, які мають поточні рахунки в банках і зберігають на цих рахунках кошти, можуть здійснювати розрахунки за своїми грошовими зобов’язаннями, що виникають у господарських відносинах, у безготівковій формі, а також у готівковій формі відповідно до вимог та обмежень, визначених Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України.

Довідка Finance.ua:

  • 2 січня 2020 року набула чинності постанова Нацбанку, яка містить пряму заборону на витрачання коштів з бізнес-рахунків ФОПів на особисті, не пов’язані з бізнесом, потреби.
  • 16 січня в НБУ повідомили, що скасували цю норму, оскільки вона викликала нерозуміння у бізнесу і фактично знаходиться в компетенції податкової.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас