Частка проблемних кредитів в українських банках впала нижче 50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Частка проблемних кредитів в українських банках впала нижче 50%

Кредит&Депозит
594
Обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках за підсумками 2019 року уперше за останні роки знизився нижче рівня 50% і на 1 січня 2020 року становив 48,4% (-4,5 в.п. за 2019 рік).
Про це повідомляє пресслужба Національного банку України.
“За 2019 рік обсяг проблемних кредитів (NPL) в українських банках уперше за останні роки знизився нижче рівня 50% і на 1 січня 2020 року становив 48,4% (-4,5 в.п. за 2019 рік). Якість кредитних портфелів покращилася в банках усіх груп, крім банків із російським капіталом”, – ідеться в повідомленні.
Основними факторами покращення якості кредитних портфелів є:
  • зростання нового роздрібного кредитування. Це покращило якість роздрібного портфеля – за 2019 рік частка непрацюючих кредитів у цьому сегменті зменшилася на 11,9 в.п. до 34,1%;
  • значні реструктуризації кредитного портфеля двома держбанками на суму понад 30 млрд грн за рахунок механізму добровільної фінансової реструктуризації. З урахуванням цих заходів, державні банки (крім ПриватБанку) скоротили частку непрацюючих кредитів з 55% до 49%;
  • масштабна робота з очищення портфелів, здійснена іноземними банками шляхом продажу NPLs та списання за рахунок резервів. Частка проблемних кредитів у банках іноземних банківських груп (крім російських) скоротилася з 23,1% до 16%;
  • зміцнення національної валюти, що призвело до відповідного скорочення гривневого еквіваленту NPLs у іноземній валюті.
“Сьогодні частка проблемних кредитів є все ще високою, проте не створює суттєвих ризиків для фінансового сектору, адже рівень їх покриття резервами перевищує 95%. Попри незначний прогрес, банки повинні й надалі позбуватися непрацюючих активів”, — зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.
Нагадаємо, Національний банк змінив підхід, за яким банки розраховуватимуть вартість споживчого кредиту.
До вартості споживчого кредиту, залежно від його виду та за наявності додаткових та супутніх послуг третіх осіб, банки включатимуть вартість:
  • страхових та податкових платежів;
  • зборів на обов’язкове державне пенсійне страхування;
  • вартість послуг нотаріусів;
  • платежі за послуги державних реєстраторів, оцінювачів тощо.

Довідка Finance.ua:

  • Банки констатують зростання попиту на кредити населенню та бізнесу і прогнозують збереження цієї тенденції у І кварталі 2020 року.
  • У січні-березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню та бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.
  • До кінця березня банки прогнозують зниження кредитного та операційного ризику і не очікують змін процентного, валютного ризику та ризику ліквідності.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас