У Нацбанку повідомили, що заважає здешевити кредити в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку повідомили, що заважає здешевити кредити в Україні

Кредит&Депозит
1720
Одним з ключових факторів, які визначають перспективи відновлення кредитування, є вартість ресурсу, який спрямовується на надання позик, тобто вартість фондування банків.
Про це повідомляє пресслужба регулятора.
“Якщо подивитись на статистику Національного банку щодо ставок строкових депозитів, помітно, як із ІІ півріччя минулого року знижується їх рівень – якщо ще у серпні середня ставка за 3-місячними гривневими депозитами могла становити 15% річних, то вже у січні 2020 року вона знизилась до 13% річних”, – зазначає пресслужба.
Як зазначається, таке зниження корелює зі зниженням інфляції в Україні.
“Тому ми бачимо, що поступово політика, спрямована на зниження інфляції, яку Національний банк проводив з 2015 року, сприяла і зниженню вартості фондування, а вартість фондування – це 2/3 від вартості позик. Але важлива і ціна ризику, яку банки закладають у вартість кредиту”, – пояснюють у Нацбанку.
Які фактори впливають на ціну ризику:
  • недостатня реформованість судової системи, що не дозволяє повноцінно захистити права кредиторів;
  • складність (а часом, і неможливість) стягнення та реалізації застави;
  • недостатня кількість прозорих та платоспроможних позичальників;
  • для ринку іпотеки це ще й недостатня прозорість та врегульованість ринку нерухомості.
“Без усунення цих перепон навіть подальше здешевлення фондування не дозволить реалізувати весь потенціал для відновлення кредитування в Україні”, – йдеться в повідомленні.

Довідка Finance.ua:

  • Згідно з опитуванням Нацбанку, банки констатують зростання попиту на кредити населенню та бізнесу і прогнозують збереження цієї тенденції у І кварталі 2020 року.
  • У січні-березні банки прогнозують подальше збільшення портфелів кредитів населенню та бізнесу, а також приплив депозитів з обох сегментів.
  • Для ринку іпотечного кредитування переважна більшість опитаних банків не очікують змін у попиті з боку населення, хоча великі банки окремо зазначили, що розвиток ринку нерухомості та впевненість споживачів можуть несуттєво його збільшити.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас