Аналітик розповів, як вплине на економіку зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітик розповів, як вплине на економіку зниження облікової ставки

Казна та Політика
1212
Сьогодні НБУ оголосив про зниження облікової ставки до 11% річних з 13,5%. Слідом за цим рішенням глава НБУ Яків Смолій під час прес-брифінгу заявив про зниження інфляції до значень в 4,1%, що при таргеті в 5 (+/- 1%) спонукає регулятора до активних дій.
Зниження ставки не стало сюрпризом – це багато хто прогнозував, розходилися лише в рівні зниження. Наразі НБУ прогнозує зниження ставки до кінця року до 7%, а інфляцію на рівні 4,8% (при прогнозі в грудні в 5,0%). Зростання ВВП прогнозується на рівні 3,5% в порівнянні 3,3% (попередня оцінка НБУ) в 2019 році. Також НБУ очікує проведення програми з МВФ в найближчий період, а її затримку вважає основним ризиком для економіки.
Деякі оцінюють дії регулятора як вкрай консервативні. Так, раніше регулятор заявляв, що при рівні інфляції в 5% ставка перебуватиме на позначці в 7-8%, що в її ефективному обчисленні становитиме 2-3%. За фактом на зараз ми маємо тільки один місяць з інфляцією на рівні в 4%. При подальшій стабілізації економіки навряд чи ця цифра зможе вийти на значення вище позначки в 7%.
Перше, що буде стримувати інфляцію – це ціни на газ. Зараз через падіння цін на спотові поставки газу в ЄС, ми фіксуємо і зниження цін на кордоні з Україною. Таким чином один з основних драйверів інфляції залишатиметься в тіні.
Курс гривні знизився майже на 2 гривні і відкочується до позначки в 25 грн за долар. Навіть такі темпи девальвації не викликають паніки у населення, оскільки більшою мірою вони були очікуваними з їхнього боку, внаслідок чого маховик інфляції це також не буде розкручувати, що дозволить НБУ знижувати ставки до більш низьких позначок.
За словами Максима Пархоменка, аналітика Альпарі, це не означає, що вже в лютому почнеться зростання економіки за рахунок кредитування.
“Самі компанії далеко не скоро відчують це на собі, в першу чергу через те, що у вартість їхніх кредитів входить досить висока премія за ризик, яка не має кореляції з процентними ставками, а в першу чергу залежить від захисту прав інвесторів в судах”, – вважає Пархоменко.
За його словами, перші наслідки будуть відчуватися в вартості цін на житло.
“Найбільш ліквідні пропозиції почнуть активно дорожчати в другій половині поточного року, в першу чергу квадратні метри в новобудовах і на вторинному ринку. За підсумками року можна очікувати зростання даної цифри в середньому на 10-15% для новобудов і 10% для вторинного ринку”, – припускає експерт.
Як він зазначає, в середньостроковій перспективі це дозволить наростити обсяги і темпи будівництва.
“Першими вигодонабувачами будуть саме деволепери. Незабаром зниження вартості іпотеки дозволить збільшити кількість нових клієнтів, які зможуть дозволити собі іпотеку. Саме іпотека має найвищий рівень кореляції зі ставкою НБУ. Слідом за цим можна очікувати пожвавлення лізингу і продажів машин на первинному ринку. Водночас зниження ставки не торкнеться малого кредитування”, – підсумував аналітик.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас