ТОП-10 очікувань бізнесу від 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-10 очікувань бізнесу від 2020 року

Фондовий ринок
1311
Європейська Бізнес Асоціація виділила 10 пріоритетів, які допоможуть бізнесу та країні розвиватись, аби досягнути амбітної мети економічного зростання в 5-7%.
“Більшість пріоритетів бізнесу переплітаються з ключовими питаннями, які обговорювалися на форумі в Давосі – економіка, технології, промисловість та екологія. Водночас, лише спільно з базовими речами – справедливою судовою системою, дієвими правоохоронними органами та наявністю рівних правил гри – вони допоможуть забезпечити реальні зміни в країні”, – прокоментувала виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко.
ТОП-10 очікувань:
1). Протидія тіньовій економіці, яка, залежно від сектору, коливається від 25% до 60%, що створює нерівні правила гри на ринку та заважає прозорому бізнесу рухатись вперед. Йдеться про боротьбу з контрабандою та фальсифікатом, захист прав інтелектуальної власності, тощо.
2). Зниження податкового навантаження на фонд оплати праці та тиску на легальний бізнес.
3). Впровадження принципів circular economy. В даному контексті йдеться про стимулювання скорочення утворення та утилізації забруднюючих речовин підприємствами промисловості в рамках виконання міжнародних зобов’язань України та європейський підхід у питанні сортування відходів (запровадження розширеної відповідальності виробника), адже зараз понад 93% відходів вивозиться на сміттєзвалища і лише 4,18% відсортовується.
4). Продовження гармонізації законодавства України з нормами ЄС, аби українська продукція відповідала європейським вимогам та бізнес не мав труднощів з постачання продукції з та до ЄС.
5). Прийняття сучасного трудового законодавства. Тобто зробити крок назустріч європейським умовам трудового законодавства, відкрити ринок праці України для якісних міжнародних спеціалістів, замінити ще радянський Кодекс законів про працю в Україні, який на сьогодні діє, сучасним документом.
6). Охорона здоров’я. Забезпечення продовження медичної реформи, наявність прозорих критеріїв для подальшого розширення програми «Доступні ліки» та контроль якості ліків (аби виключити будь-які дублювання, зокрема, для імпорту ліків), подальше ефективне застосування Національного переліку основних лікарських засобів і розвитку оцінки медичних технологій. Крім того, окрему увагу все ж варто приділяти розвитку галузі клінічних досліджень та збільшенню кількості проектів, аби розширити доступ важкохворих пацієнтів до інноваційного і безоплатного лікування, тощо.
7). Сприяння розвитку міжнародної торгівлі. Йдеться про вирішення питання нестачі дозволів на міжнародні вантажні автоперевезення, що наразі створює суттєві перешкоди вільній торгівлі, стоїть на заваді належному виконанню договірних зобов’язань українських підприємств перед європейськими клієнтами та в цілому негативно впливає на бізнес-клімат в Україні. Крім того, запровадження промислового безвізу (підписання Угоди АСАА).
8). Впровадження ринку землі шляхом прийняття закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.
9). Сприяння інноваціям, розвитку освіти і впровадженню нових технологій в бізнесі і в державному управлінні. Йдеться про діджиталізацію комунікації між бізнесом та державою, подальший розвиток cashless, побудову сучасної системи освіти.
10). Стимулювання інвестиційної привабливості України загалом та регіонів, зокрема.

Довідка Finance.ua:

  • За словами очільника податкової служби, наразі є чіткий перелік податків, які планується знизити під час проведення податкової реформи.
  • 27 січня 2020 року міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель звернувся до депутатів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування з проханням пришвидшити розгляд законопроекту № 2051-1 «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», який знаходиться з 12 листопада у комітеті на розгляді до другого читання.
  • Раніше на сайті Верховної Ради був опублікований проєкт “Закону про працю” №2708, яким вносятся зміни до деяких кодексів та законів України.
  • Законопроєкт про обіг земель сільгосппризначення №2278-10 із правками до другого читання був опублікований на сайті Верховної Ради.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас