Минулі контракти з Газпромом коштували Україні економічного зростання — Нафтогаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Минулі контракти з Газпромом коштували Україні економічного зростання — Нафтогаз

Енергетика
536
Контракти на постачання та транзит російського газу, укладені у 2009 році, призвели до того, що економіка України не зростала, а Газпрому перераховували десятки мільярдів доларів щороку.
Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.
За його словами, контракти, укладені між тогочасною прем’єркою України Юлією Тимошенко та президентом Росії Володимиром Путіним, можна назвати «контрактами століття» через те, що остаточна сума цих контрактів перевищувала 250 мільярдів доларів — чи не найбільша за історію людства.
«Вони (газові контракти 2009 року. – Ред.) були найважливішим фактором, який впливав на економіку України впродовж 11 років. За підрахунками, якщо порівнювати з європейськими нормами, робота за цими контрактами, особливо за часів Януковича, коштувала Україні десятки мільярдів доларів і фактично позбавила сорокамільйонну націю стабільного економічного зростання», — повідомив Вітренко.
Крім цього, Вітренко зазначив, що арбітражне провадження, у якому Нафтогаз оскаржував умови контрактів (і переміг), було найбільшим в історії за сумами вимог — понад 100 мільярдів доларів.
Вітренко зазначив, що наразі Україні потрібно проаналізувати контракти на транзит від 2009 року на предмет зацікавленості у них Європи та США, а також «винести правильні уроки» з цієї історії.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас