Коболєв розповів, завдяки чому Україна припинила купувати газ у Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв розповів, завдяки чому Україна припинила купувати газ у Росії

Енергетика
918
У березні 2014 року уряд поставив “Нафтогазу” завдання домогтися від “Газпрому” справедливої ціни на газ, оскільки на той момент діяла кабальна норма попереднього режиму “бери або плати”. Сподіваючись на тодішню слабкість України, “Газпром” відкинув справедливі вимоги і висунув неприйнятні претензії.
Про це нагадав голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв в ефірі телеканалу “Україна 24”, коментуючи заяви про те, що нібито це не Україна відмовилася від російського газу, а Росія перекрила його поставки. Про це пише Сегодня.
“У 2014 році “Газпром” відмовився продовжувати ціну, яка була прописана до цього – на перший квартал 2014 року. Була виставлена вкрай висока, не ринкова, завищена ціна… в рамках контракту від січня 2009 року, і ми для себе прийняли рішення, що за такою ціною Україна купувати газ не буде. Імпортні поставки з Європи були дешевші”, – зазначив він.
За словами Коболєва, це було усвідомлене і продумане рішення, яке проговорювалося урядом Арсенія Яценюка.
“І тоді Україна сказала, що за ціною, яка не ринкова, ми не купуємо. Паралельно з цим ми зайнялися питанням поставки газу з Європи. Після тривалих переговорів зі словацькою стороною було відкрито так званий словацький реверс. Завдяки цьому Україна отримала альтернативу”, – заявив він.
За словами Коболєва, далі була серія тривалих переговорів у тристоронньому форматі, в двосторонньому форматі. Паралельно з цим українська сторона максимізувала відбір.
“Ми імпортували і створили істотний запас газу, який і став предметом переговорів так званого “зимового пакету”. В рамках “зимового пакету” було досягнуто часткове врегулювання, він був підписаний в листопаді 2014 року, і тоді був останній раз, коли українська сторона, в рамках цієї домовленості, закупила мінімально узгоджену порцію російського газу і оплатила її. Після листопаду 2014 року українська сторона газ не купувала і не купує донині”, – резюмував Коболєв.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас