НБУ розповів про плани щодо споживчих та іпотечних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ розповів про плани щодо споживчих та іпотечних кредитів

Кредит&Депозит
1123
У Нацбанку розповіли про плани збільшити капітал банків під незабезпечені споживчі кредити та про заходи для відновлення іпотечного кредитування.
Про це повідомив регулятор у звіті про фінансову стабільність.
У НБУ заявили про стрімке зростання споживчого кредитування: за три квартали 2019 року співвідношення нових споживчих кредитів до приватного споживання сягнуло майже 9%.
Регулятор вважає, що банки недостатньо консервативно оцінюють ризики за незабезпеченими споживчими кредитами. Оцінки ймовірностей дефолтів та втрат у разі дефолтів навіть за поточного стану економіки є заниженими.
Що пропонують: Щоб не допустити накопичення системних ризиків, Національний банк має намір запровадити підвищені ваги ризику для споживчих кредитів від початку 2021 року.
Опитування НБУ показало, що більшість банків усе ще остерігаються іпотеки: 92% нових іпотечних кредитів надає третина банків. Нові кредити припадають переважно на вторинний ринок нерухомості.
Як це вирішити: НБУ вважає, що регулювання цього ринку має бути таким само жорстким, як і регулювання банківського сектору. Відомство пропонує забезпечити повну прозорість структур власності компаній-девелоперів, які мають нести відповідальність за невчасне виконання будівельних робіт.

Довідка Finance.ua:

  • 13 грудня Нацбанк прийняв рішення знизити облікову ставку з 15,5% до 13,5% річних.
  • 24 жовтня Національний банк України знизив розмір облікової ставки в Україні до 15,5% річних.
До речі, портал Finance.ua проаналізував кредитні пропозиції більшості українських банків. Найкращі з них ми зібрали у спеціальному сервісі.

Оцінити і підібрати кредит можна тут

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас