Банки зобов'язали приймати у торговців дрібні монети тільки до 18 жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зобов'язали приймати у торговців дрібні монети тільки до 18 жовтня

Фондовий ринок
1063
Українські банки зобов’язані приймати від торговців і сервісних точок розмінні монети дрібних номіналів (1, 2 і 5 копійок) тільки до 18 жовтня 2019 року.
Про це повідомляє UBR.ua з посиланням на повідомлення Нацбанку.
Після цієї дати дрібні монети у бізнесу вже дозволяється не збирати. Населення ж має право звертатися до фінансистів набагато довше: за документом регулятора, банки зобов’язані приймати від фізосіб ці монети аж до 30 вересня 2020 року.
У документі НБУ підкреслюється, що термін 18 жовтня стосується всіх підприємств.
«Забезпечувати до 18 жовтня 2019 року обов’язкове приймання від клієнтів – юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, залишків монет номіналами 1, 2 і 5 копійок для зарахування на рахунки», – йдеться в телеграмі НБУ при перерахуванні обов’язків банків.
Бізнес вже відреагував на умови центробанку. В першу чергу ті торговці, що накопичили особливо великі суми дрібниці.
«Банки повідомляють про збільшення обсягів здачі дрібних номіналів. Буму немає, але невелика активізація відчувається. При цьому тарифи на перерахунок монет і інкасацію не змінювали, фінустанови, як і раніше, беруть за цю послугу від 0,05% до 0,2% суми», – повідомив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.
Великої проблеми після 18 жовтня експерти не передбачають.
«Торговельні підприємства не зможуть відвезти мішки з 1, 2 і 5-ма копійками в свої банки. Але залишатиметься Нацбанк. Можна буде відвезти монети в його територіальне управління. І отримати замість монет – банкноти, і зарахувати їх на свої рахунки в банках», – запевнив Невмержицький.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас