Більшість кредитів, наданих малому бізнесу, отримали великі бізнес-групи — Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість кредитів, наданих малому бізнесу, отримали великі бізнес-групи — Нацбанк

Кредит&Депозит
1191
Понад три чверті кредитів, які банки видавали малому та середньому бізнесу, отримували підприємства, які входять до великих бізнес-груп.
Такі дані надає Національний банк України, який вперше опублікував статистику видачі кредитів за ознакою приналежності компаній до бізнес-груп.
Так, кредити малому та середньому бізнесу у банках складають 56,2% від їхнього загального кредитного портфеля. При цьому, 77,2% від кредитів, які отримали малі та середні підприємства, видали тим підприємствам, які входять до бізнес-груп.
Кредити, які банки видають ФОПам, переважно отримують не пов’язані з бізнес-групами підприємці. Лише 13,9% ФОПів-позичальників так чи інакше входять до бізнес-груп.
«Водночас ставки за кредитами, наданими пов’язаним з бізнес-групами контрагентам, зазвичай нижчі», — зазначають у Нацбанку.
Бізнес-групи — це сукупність підприємств, які мають спільних власників. Інколи такі групи формуються у деяких галузях, а інколи вони приховують своїх реальних власників через офшорні компанії. Однією з найвідоміших бізнес-груп в Україні є група «Приват» Ігоря Коломойського.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас