Данилишин назвав чинники, що вплинуть на вересневу інфляцію
Загальна ситуація із динамікою споживчих цін в Україні протягом двох третин 2019 року має відчутну тенденцію до покращення.
Про це голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин написав у Facebook.
“Проте, з урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції у жовтні-грудні, немає повної впевненості в тому, що буде досягнута пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 5% ± 1 п. п. у поточному році, як це визначено «Основними засадами грошово-кредитної політики на 2019 рік та середньострокову перспективу»”, – зазначив він.
Данилишин назвав декілька чинників немонетарного характеру, що можуть позитивно вплинути на інфляцію у вересні. Серед них:
- збереження високої сезонної пропозиції плодоовочевих товарів;
- очікуване збереження курсу гривні на поточному рівні;
- низькі світові ціни на природний газ (в серпні ціни на газ у Європі сягнули десятирічного мінімуму);
- стабільні світові ціни на нафту.
- збереження високої сезонної пропозиції плодоовочевих товарів;
- очікуване збереження курсу гривні на поточному рівні;
- низькі світові ціни на природний газ (в серпні ціни на газ у Європі сягнули десятирічного мінімуму);
- стабільні світові ціни на нафту.
Однак негативний вплив на інфляцію у вересні можуть мати трансляція суттєвого підвищення цін виробників у споживчі ціни (у липні ціни виробників зросли на 3,6%) та подорожчання квитків у приміському залізничному транспорті.
За матеріалами: Finance.ua
Поділитися новиною