Світові ціни дозволяють НБУ рішучіше знижувати облікову ставку - Данилишин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни дозволяють НБУ рішучіше знижувати облікову ставку - Данилишин

Кредит&Депозит
964
Зниження облікової ставки до 16,5% – це продовження політики півзаходів, якої Нацбанк дотримується тривалий час.
Про це повідомив голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин у Facebook.
На його думку, така політика не сприятиме досягненню амбіційних цілей, на яких наголошував прем’єр-міністр України – зростання економіки країни на 40% за 5 років.
“Нацбанк впливає на реальну ставку відсотка, управляючи номінальною ставкою. Рівень реальної процентної ставки (тобто, зменшеної на рівень інфляції) впливає на виробництво і споживання. Стримуюча монетарна політика не створює умов для зростання економіки”, – заявляє Данилишин.
Він запевнив, що в малій відкритій економіці недосконалості в функціонуванні кредитного каналу, пов’язані з високими процентними ставками, негативно впливають на обсяги виробництва. Це показали на практиці Бернанке, Гілкрайст і Наталуччі (в 2007 році).
“Практично не функціонуючий в Україні фондовий ринок, труднощі із залученням фінансування від інституційних інвесторів і рецесія балансів українських компаній сильно звужують потенційні джерела капіталу. При такій ситуації не варто сподіватися на прискорення зростання економіки”, – повідомляє глава Ради НБУ.
За його словами, позитивні тренди на валютному ринку, гарні прогнози по врожаю 2019 року та сприятлива для України цінова кон’юнктура на глобальних товарних ринках дозволяли НБУ більшими темпами знижувати облікову ставку, пом’якшуючи монетарну політику.
З одного боку, зниження ставок на кредитному ринку є важливим фактором для досягнення тих темпів зростання у майбутньому, які були задекларовані Урядом України. З іншого боку, для НБУ залишається важливою підтримка цінової стабільності і досягнення інфляційної цілі на рівні 5% +/-1%. Наразі пошук балансу між ціновою стабільністю та економічним зростанням триває.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас