НБУ назвав оптимальний курс гривні до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ назвав оптимальний курс гривні до долара

Валюта
32972
Національний банк України вважає, що оптимальним курсом гривні до долара є ринковий курс, і не збирається повертатися до політики фіксованого курсу.
Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій, повідомляє прес-служба НБУ у Facebook.
Чурій відзначив, що коливання курсу гривні не можна назвати надто різкими, якщо порівнювати з валютами інших країн.
За його словами, НБУ працює з Міністерством фінансів і розглядає варіанти зниження впливу курсу на бюджетні показники.
“Але це не означає, що Нацбанк змінюватиме свою політику. Зокрема, повернення до політики фіксованого курсу ми навіть не розглядаємо, оскільки така політика призвела до двох дуже серйозних криз”, – сказав він.
Чурій повідомив про зниження припливу валюти від нерезидентів для купівлі ОВДП, а дехто навіть виходив з ОВДП. “Але це не мало значного впливу на курс. Зараз Україна має прийнятні умови торгівлі: сприятливі ціни на світовому ринку та великий врожай”, – сказав заступник голови НБУ.
Він нагадав, що НБУ викупив майже 100 відсотків коштів, які зайшли від нерезидентів для купівлі ОВЗП. “Якби купували більше, могли б стати на заваді зміцненню гривні. Але наша мета – не вплив на курсоутворення, а поповнення резервів і недопущення різких коливань”, – додав Чурій.
“Оптимальний курс – ринковий, який формується під впливом попиту та пропозиції, стабілізуючи платіжний баланс. Зрозуміло, що експортерам не подобається різке зміцнення валюти, імпортерам – девальвація. Але ринковий курс збалансовує усе в інтересах економіки”, – констатував Чурій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас