"Дефіциту не буде": Україні запропонували альтернативу російському дизелю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дефіциту не буде": Україні запропонували альтернативу російському дизелю

Енергетика
2444
Україні не загрожує дефіцит дизельного палива через скорочення поставок з Росії. Більше того, протягом 3-5 років вітчизняний ринок може повністю перейти на інші джерела поставок.
Такий прогноз дав експерт Центру Разумкова Максим Білявський.
За його словами, зараз збільшиться кількість поставок через морські термінали та з країн Європейського Союзу.
Білявський також не виключив, що з 1 вересня – а може і раніше – поставки дизельного палива з РФ будуть відновлені.
“Але дуже цікава ситуація склалася з роботою НПЗ в Європейському Союзі. Вони повністю забезпечують потреби своїх споживачів і експортують нафтопродукти до Венесуели, де тимчасово зупинилися нафтопереробні заводи. Це означає, що якщо вміло провести політику переговорів України з нашими європейськими партнерами, то можливо переорієнтувати в Україну частину нафтопродуктів, які йдуть за океан”, – розповів експерт.
Також Білявський навів і другий варіант – провести переговори з партнерами із Прибалтики та Білорусі.
“Але збільшення імпортних поставок через морські термінали України вимагатиме від Міністерства інфраструктури: підготувати пересувний склад “Укрзалізниці”, переглянути трафік завантаженості основних потоків, переглянути тарифікацію на послуги залізничних перевезень, переглянути питання перевалки, зберігання…”, – звернув він увагу.
На його думку, поступово Україна зможе відмовитися від дизпалива з Росії.
“На мій погляд, в найближчі 3-5 років. Але для цього потрібна системна робота. Як ми можемо замістити дизельне паливо? Дизельне паливо – одне з найдешевших моторних палив для наших автомобілістів. Є також пропан-бутан. І стрімко розвивається напрямок автокарів. Тому я думаю, що потрібно рухатися в бік використання екологічних палив”, – порадив фахівець.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас