Українській економіці не вигідно виходити "з тіні": думка експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українській економіці не вигідно виходити "з тіні": думка експертів

Фондовий ринок
1458
В Україні рівень тіньової економіки становить не 30%, а близько 50%.
Про це заявив фінансовий експерт Олексій Кущ.
“Показник тіньової економіки, який визначає Мінекономрозвитку, не є адекватним. За їхніми даними, за останні роки тіньова економіка в Україні знизилася з 40% до 30%. Насправді рівень тіньової економіки набагато більший. Взяти, наприклад, ринок тінізації оплати праці, сферу торгівлі”, – пояснює Кущ, пише Сегодня.
За його словами, щорічно тіньова економіка падає на 3%. Водночас ВВП країни зростає меншими темпами, крім 2018-го.
“Виходить, що реальне зростання ВВП відбувається виключно за рахунок детінізації. Сама економіка взагалі не зростає і навіть падає? Це абсолютно суперечливі цифри”, – зазначив Олексій Кущ.
За словами заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослава Жаліла, насправді доходи українців зростають, підвищується рівень споживання.
“Якщо економіка зростає, а рівень тінізації зменшується, то ми розуміємо, що економіка реально не зростає, а просто відбувається перетік з тіньового сектора в “білий”. Але у нас дійсно економіка зростає. Тобто тіньова економіка також отримує додатковий імпульс. Так, відбувається обмеження контрабанди, включаються нові методи контролю, але який чинник більше спрацьовує – на плюс або на мінус – я б не взявся говорити”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас