Відомі перші результати запуску оптового ринку електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відомі перші результати запуску оптового ринку електроенергії

Енергетика
2312
Результати перших 10 днів роботи оптового ринку електроенергії в Україні свідчать, що запуск ринку був успішним. За участю USAID та його Проекту енергетичної безпеки, ринок був відкритий таким чином, щоб мінімізувати ризики і уникнути цінових шоків для споживачів.
Про це повідомив старший радник USAID з питань енергетики Шукру Богут.
“Основною метою USAID в секторі електроенергетики є сприяння відкриттю і розвитку нового ринку. USAID надає технічну допомогу і рекомендації, засновані на фактичних даних, з головною метою – встановлення енергетичної біржі. У зв’язку з цим важливим етапом для України стало відкриття оптового ринку, і тепер настав час спільно працювати над його подальшим просуванням на користь споживачів”, – зазначив він.
На думку основних учасників ринку, оптовий ринок електроенергії наразі працює в звичайному режимі і відповідно до Правил ринку. Очікувані труднощі перших днів його роботи усунено.
Наступним кроком необхідно посилити ринок двосторонніх договорів, “на добу вперед”, внутрідобовий і балансуючий ринки. Необхідно також забезпечити справедливий розподіл витрат і доходів між учасниками ринку електроенергії для підтримки фінансової стабільності ринку.

Довідка Finance. ua:

  • Концепцію “Безпечного режиму”, розроблену експертами USAID Проекту енергетичної безпеки, було впроваджено для ринку двосторонніх договорів, “на добу вперед”, внутрідобового і балансуючого. Це дозволило уникнути фінансових або технічних труднощів, а також недопустимого впливу на споживачів в період від запуску ринку до початку його повноцінної роботи.
  • Механізми “безпечного режиму” будуть продовжувати забезпечувати фінансову стабільність оптового сегменту і гарантувати, що вплив на енерговитрати споживачів буде залишатися контрольованим.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас