День фінансів, 19 червня: валютне послаблення від НБУ, граничні ціни на тепло, ліквідація формули Роттердам+ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 19 червня: валютне послаблення від НБУ, граничні ціни на тепло, ліквідація формули Роттердам+

499
19 червня, середа. Про грандіозні плани і реалізацію:
Знищення корупції. Президентська партія представила кроки, за допомогою яких планує «знищити системну корупцію». Вони обіцяють: перезавантажити прокуратуру, перевести в онлайн держпослуги; ввести конфіскацію майна корупціонерів. Крім того, планується, що розслідування стосовно бізнесу будуть ґрунтуватися на принципі презумпції добропорядності.
Валютна лібералізація. Нацбанк скасував норму, яка зобов’язувала підприємців продавати 30% валютної виручки на міжбанківському валютному ринку. Ця норма припинить дію з 20 червня 2019 року. Як повідомляють в НБУ, послаблення не спричинить негативних наслідків для макрофінансової стабільності.
Сьогодення та майбутнє Роттердам+ Формула вже не працює. Про це заявляє представник Президента України в Кабміні Андрій Герус. За його словами, теплова генерація де-факто вже не заробляє на формулі Роттердам+. За червень вугільні електростанції отримають приблизно на 1,5 млрд грн менше грошей, ніж отримали б при фактичному тарифі Роттердам+, а деякі вугільні електростанції в червні будуть навіть збитковими.
Ціни на тепло – обмежити. Ціна на газ в Україні приблизно однакова по всій країні, однак при цьому тарифи на тепло значно різняться. Тому Гройсман дав доручення підготувати проект про обмеження цін на тепло і гарячу воду, яке набуде чинності з наступного опалювального сезону. Він прогнозує, що таким рішенням можна “досягти зниження цін на тепло на 15-20%”.
Продовжить знижуватися і ціна на газ. Стверджує той же Гройсман. З його слів, “НАК” Нафтогаз України “почула уряд і на 700-800 грн знизила ціну на червень.” У липні вони будуть знижувати її ще більше. “Ми і далі будемо йти до того, щоб поступово ціна на газ знижувалася”, – повідомив він.
Повернення в співвласники. Місія нездійсненна. Заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова каже, що варіант, при якому Ігорю Коломойському повернуть частину акцій ПриватБанку, неможливо виконати. Водночас вона не виключає юридичну можливість виплати Коломойському компенсації. Виплату компенсації закон допускає в тому випадку, якщо вони доведуть, що зазнали збитків і зможуть ці збитки обґрунтувати.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас