Сезонна трудова міграція може призвести до демографічної катастрофи - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сезонна трудова міграція може призвести до демографічної катастрофи - експерти

Казна та Політика
7072
Близько 9 мільйонів українців щорічно виїжджають на сезонні роботи за кордон. Понад три мільйони – працюють там постійно.
Про це йдеться в сюжеті 5 каналу.
Статистика показує: в більшості випадків трудова міграція сезонна і часто ризикована для громадян, застерігають експерти ринку праці. З весни до пізньої осені – сезонні польові роботи за кордоном – в топі пошукових запитів українців на рекрутингових сайтах. На перший погляд – збір ягід і фруктів – робота з високою зарплатою і без особливих вимог до позивачів. Реальність зовсім інша – розповідають постраждалі працівники.
“Якщо хтось по своїй дурості, або через забудькуватість, або ще з якоїсь іншої причини зійшов з поля, тоді день йому не зараховується, він вважається не на роботі – прогул і штраф 150 злотих”, – відзначають працівники.
Постраждалі кажуть: навіть після повернення на батьківщину їм несолодко. Втрачене здоров’я і порожній гаманець. Мігранти, які погоджуються на сезонні роботи, найбільше ризикують втратити пенсію або пільги, пояснює юрист Марія Натха.
“Якщо це управлінський клас робітників, то тоді зараховують, і компанії нормально ставляться до цього. Якщо ж це, скажімо так, роботи сезонні, то з цим тяжко. Оскільки навіть в Україні сезонні роботи не зараховуватимуться в робочий стаж. Треба читати, який контракт, з ким підписується і чи буде гарантія, що потім в Україні це буде зараховуватися до трудового стажу”, – зазначає юрист.
Зараз на заробітки за кордон вже виїхали понад 3 мільйони українців. В інституті демографії кажуть: якщо міграційний потік вчасно не зупинити, наслідки для України стануть катастрофічними.
“Імміграція – то справи держави, державної влади і політики. І усього іншого. І тут така ситуація: чим швидше ми будемо наздоганяти сусідні країни за рівнем і якістю життя, можливо, навіть якість важливіша, то, ясно, що менше буде виїжджати”, – зауважує директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім.Птухи Елла Лібанова.
За матеріалами:
5 канал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас