В МОЗ роз'яснили, як повернути аптекам ліки неналежної якості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В МОЗ роз'яснили, як повернути аптекам ліки неналежної якості

Казна та Політика
490
Чинне законодавство наділяє українців правом повертати неналежні ліки до аптек.
Про це у відповідь на запит УНН повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
У МОЗ, посилаючись на постанову Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року (№172), нагадали, що лікарські засоби відносяться до товарів, які при їх належній якості не підлягають поверненню.
Якщо споживачі протягом 14 календарних днів з дня придбання ліків виявили їх неналежність – вони мають право вимагати від аптеки:
  • пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.
Відповідні права закріплені за українцями статтею 8 ЗУ “Про захист прав споживачів”, уточнили в МОЗ.
У міністерстві також розповіли, що робити, якщо протягом 14 календарних днів з дня придбання ліків споживач виявив істотні недоліки товару.
“У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач, у порядку та у строки, що встановлені законодавством і на підставі обов’язкових для сторін правил чи договору, має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника: розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми; вимагати заміни товару на такий же товар або на аналогічний, з числа наявних у продавця (виробника), товар”, – уточнили у міністерстві.
При цьому продавець або виробник зобов’язані прийняти товар неналежної якості у споживача і задовольнити його вимоги, додали у МОЗ.
У міністерстві також зазначили, що факт неналежної якості ліків підтверджується такими документами:
  • висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) та/або уповноваженою лабораторією;
  • розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас