У Мінрегіоні розповіли як Україна може ще піднятись у Doing Business — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Мінрегіоні розповіли як Україна може ще піднятись у Doing Business

Казна та Політика
309
Скасування пайового внеску у його нинішньому вигляді полегшить ведення бізнесу, до того ж, цей крок сприятиме підвищенню позиції України в рейтингу Doing Business.
Про це сказав заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.
“Пайовий внесок в Україні у тому вигляді, в якому він зараз існує, є неефективним, породжує високі корупційні ризики, і найважливіше — не виконує свою головну функцію — розвиток інженерно-транспортної та будівництво нової соціальної інфраструктури населених пунктів. Повна його відміна по Україні сприяє покращенню бізнес-клімату, що, у свою чергу, дозволить країні піднятися у рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business за компонентом “Отримання дозволів на будівництво” – йдеться в повідомленні.
Сьогодні розмір пайової участі у розраховується на підставі загальної кошторисної вартості будівництва об’єкта. Вона складає:
  • До 4% – для житлових будівель;
  • До 10% – для нежитлових споруд.
По факту частка пайової участі в доходах місцевих бюджетів дуже мала (близько 1%), і на будівництво нових дитячих садків, шкіл та іншої інфраструктури ці кошти не витрачаються.
За словами Парцхаладзе, цільове призначення цих коштів ніким не контролюється, тому пайовий збір, по суті, став “легалізованим хабарем забудовників” і породжує високі корупційні ризики з боку органів місцевого самоврядування.
Сьогодні регіони мають потужну фінансову підтримку в рамках децентралізації, і місцеві бюджети зростають. Тому пайова участь у тому вигляді, в якому вона є зараз, давно себе віджила і потребує відміни.
Що це дасть?
За підрахунками експертів, повна відміна пайової участі по всій Україні буде сприяти:
  • покращенню інвестиційної привабливості,
  • дозволить унеможливити корупційні прояви у будівництві і потрапити в ТОП-20 Doing Business за компонентом «Отримання дозволів на будівництво».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас